TA SAŁATKA to samo ZDROWIE! Co to jest kachumber?
Szukasz pomysłu na szybką, smaczną i do tego bardzo zdrową sałatkę? Z pomocą przychodzi… kachumber! Co to właściwie jest?
Co to jest kachumber?
Kachumber, czyli cachumber, to danie sałatkowe, które jest bardzo popularne w kuchni indyjskiej. Składa się ono ze świeżych, pokrojonych w kostkę pomidorów, ogórków, czerwonej cebuli, soku z cytryny oraz czasami także papryczki chili.
Danie to można przygotować w ciągu zaledwie kilku minut ze składników, które z łatwością znajdziesz w lodówce. Ta bardzo pożywna i łatwa do zrobienia sałatka, może być idealna jako poranna przekąska lub lunch. Jak ją zrobić?
Czytaj też: Oto NAJGORSZA dieta według naukowców! Byłaś na niej?
https://www.instagram.com/p/B7I-y38pyJC/?utm_source=ig_web_copy_link
Przepis na kachumber
Przepis na tę sałatkę jest bardzo łatwy. Wystarczy kilka prostych składników, by już w kilka minut wyczarować smaczne i bardzo zdrowe danie.
Oto składniki:
- 1 czerwona cebula
- 1 pomidor
- sok z cytryny
- proszek chilli w proszku lub mała papryczka chili
Sposób przygotowania:
- posiekaj cebulę i pomidora (oraz papryczkę chili lub dodaj odrobinę chili w proszku)
- wyciśnij trochę soku z cytryny
- przypraw do smaku solą i pieprzem
Jakie są korzyści zdrowotne tej sałatki?
Składniki odżywcze takie jak folian i witamina B12, znajdujące się w zielonych warzywach, nie tylko pomagają poprawić nastrój, ale także zwiększyć sprawność umysłową i wydajność.
Błonnik pomaga utrzymać zdrowie jelit i przyspiesza metabolizm. Wzrost bakterii przyjaznych jelitom pomaga pozbyć się problemów trawiennych, a nawet wzmocnić układ odpornościowy.
Znajdujący się w pomidorach likopen jest silnym przeciwutleniaczem o wielu korzyściach zdrowotnych. Znany jest z tego, że pomaga m.in. w ochronie przeciwsłonecznej, poprawie zdrowia serca oraz zmniejsza ryzyko wystąpienia niektórych rodzajów raka. Mimo iż jest on również dostępny w formie suplementu, największe korzyści przynosi spożywanie go w formie naturalnej, poprzez jedzenie określonych owoców i warzyw, takich jak np. pomidory, arbuz, czerwona papryka, czerwony grejpfrut, owoce dzikiej róży, gujawa, papaja oraz suszone morele.
Regularne spożywanie tej sałatki pomaga uwolnić wiele silnych przeciwutleniaczy, które chronią organizm przed uszkodzeniami spowodowanymi przez szkodliwe cząsteczki zwane wolnymi rodnikami.
Czytaj też: Oto 6 składników, które sprawiają, że zwykła sałatka TUCZY!
Źródło: Indianexpress.com
Zdjęcia: Instagram