Czy parmezan jest dobry dla zdrowia?
Czy parmezan jest dobry dla zdrowia? Okazuje się, że tak! Poznaj największe korzyści zdrowotne tego popularnego sera!
Ser parmezanowy, znany również jako Parmigiano Reggiano, jest twardą odmianą sera wytwarzanego z mleka krowiego. Jest on znany ze swojego słonego i nieco orzechowego smaku. Jest popularnym dodatkiem smakowym w kuchni włoskiej, ale również w wielu innych kuchniach świata.
Oryginalny Parmigiano Reggiano jest specjalnie pozyskiwany w niektórych regionach Włoch, a jego wytwarzanie zajmuje ponad rok!
Czytaj też: 7 korzyści zdrowotnych oleju z łososia! To doskonały lek na…
Czy ser parmezanowy jest zdrowy?
Według danych USDA Nutrition, parmezan jest bogatym źródłem minerałów, takich jak wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, sód i cynk. Jeśli chodzi o witaminy, to ma on dużo tiaminy, ryboflawiny, niacyny, witaminy B6, kwasu foliowego, witaminy B12 i witaminy A , E, D i K.
Kalorie: Jedna porcja parmezanu zawiera 431 kalorii
Węglowodany: Filiżanka parmezanu zawiera 4 gramy węglowodanów i 38 g białka.
Należy jednak pamiętać, że parmezan zawiera również dużo soli, co powinni wziąć pod uwagę ludzie stosujący dietę o niskiej zawartości sodu.
Czy parmezan jest dobry na odchudzanie?
Parmezan jest świetny, jeżeli zależy nam na kontrolowaniu masy ciała. Ma więcej wapnia niż jakikolwiek inny ser, a także jest wypełniony białkiem, które pomaga organizmowi w metabolizowaniu tłuszczu. Ma także niską zawartość laktozy, więc osoby wrażliwe na nabiał mogą jeść go bez wahania.
Czytaj też: 8 zaskakujących wartości odżywczych wody kokosowej
Źródło: Naturalblaze
Zdjęcia: Unsplash