Andruty przekładane masą czekoladową! Hit PRL-u powraca! Sekretem jest…
Któż z nas nie próbował kiedyś słynnych andrutów przekładanych masą czekoladową? To prawdziwy hit PRL, który gościł niegdyś niemal w każdym polskim domu! W czym tkwi sekret ich wyjątkowego smaku? To…
Tłusty Czwartek
Dziś Tłusty Czwartek. W kalendarzu chrześcijańskim, jest to ostatni czwartek przed wielkim postem, znany także jako „zapusty”. Rozpoczyna ostatni tydzień karnawału i tradycyjnie przypada na tydzień przed Środą Popielcową. Z uwagi na fakt, że data Tłustego Czwartku zależy od daty Świąt Wielkanocnych, dzień ten jest ruchomy…
W dzisiejszym dniu zjedzenie pączka, faworka lub innego słodkiego wypieku, jest obowiązkiem! Możecie także kupić lub samodzielnie przygotować słynne wafelki, czyli andruty. W czym tkwi ich sekret?
Czytaj też: Faworki Magdy Gessler. Idealne na Tłusty Czwartek. Sekretem przepisu jest…
Przepis na andruty
Składniki
- 1 szklanka mleka
- ½ szklanki cukru
- 1 kostka margaryny
- 2 łyżki kakao
- 1 ½ szklanki mleka w proszku
Wykonanie
1. Mleko zagotować z cukrem, margaryną oraz kakao.
2. Po zagotowaniu odstawić, a następnie przestudzić.
3. Po wystudzeniu dodać mleko w proszku i dokładnie wymieszać.
4. Przełożyć andruty przygotowana masą.
5. Wstawić do lodówki na godzinę przed podaniem.
Smacznego!
Czytaj też: Dziś Tłusty Czwartek! W TYCH miejscach zjesz najsmaczniej!
Źródło: Smaker.pl
Zdjęcia: Instagram Anna Starmach, Pixabay