Close Menu
    Ostatnie wiadomości

    Grzyby w diecie dzieci — kiedy i jakie można podawać?

    2025-07-23 11:47

    Zakaz telefonów w szkołach? ZPP: niech edukacja będzie wyjątkiem

    2025-07-22 15:42

    Babcia czy żłobek – co będzie lepsze dla Twojego dziecka?

    2025-07-21 14:00
    Facebook X (Twitter) Instagram
    Dzieje się!
    • Grzyby w diecie dzieci — kiedy i jakie można podawać?
    • Zakaz telefonów w szkołach? ZPP: niech edukacja będzie wyjątkiem
    • Babcia czy żłobek – co będzie lepsze dla Twojego dziecka?
    • Czy pozwolić nastolatce na depilację? Praktyczny poradnik dla rodziców
    • Narcyz w rodzinie? Chce mieć żonę i dzieci, ale nie chce być mężem ani ojcem
    • Lil Masti zakłada fundację „Dzieci są z nami”.
    • TEDi wycofuje popularną zabawkę dla dzieci – grozi ryzykiem zadławienia
    • Czy sikanie do morza jest bezpieczne? Prawda od popularnego naukowca
    Facebook X (Twitter)
    Dziecko i Figura
    • Strona główna
    • DZIECKO
    • Zdrowie
    • Mama i tata
    • Ciąża
    • Żywienie
    • Kontakt
    Dziecko i Figura
    Strona główna»Główna»Co dobrego oferuje ciecierzyca? Sprawdź!
    Główna

    Co dobrego oferuje ciecierzyca? Sprawdź!

    A.B.A.B.2019-12-10 18:302 minuty czytania
    Facebook Twitter LinkedIn Telegram Pinterest Tumblr Reddit Email
    ciecierzyca
    Pixabay
    Udostępnij
    Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Email

    Ciecierzyca, zwana również cieciorką i grochem włoskim, jest rośliną strączkową i należy do rodziny bobowatych. Uprawia się ją już od 7500 lat!

    Jak smakuje ciecierzyca?

    Ma lekko orzechowy smak i maślaną konsystencję. Stanowi ważny składnik kuchni indyjskiej i bliskowschodniej. Jest podstawą dań typu curry, falafel i humus, ale świetnie się również sprawdza jako dodatek do sałatek, w gulaszu, w postaci purée, podana zamiast ryżu i ziemniaków albo chrupiąca i uprażona.

    Wartości odżywcze ciecierzycy

    Jest doskonałym źródłem białka i ma dużo wartości odżywczych przy niewielkiej liczbie kalorii. Można ją kupić przez cały rok w większości sklepów spożywczych. Cieciorka charakteryzuje się szeregiem pozytywnych właściwości i może być podstawowym składnikiem diety.

    Po pierwsze

    Zawiera dużo protein, a w połączeniu z produktami pełnoziarnistymi zapewnia ich tyle, co mięso lub nabiał. Jest przy tym pozbawiona nasyconych tłuszczy. 130 gram ciecierzycy zaspokaja 27% dziennego zapotrzebowania na białko.

    Po drugie

    Zamyka w sobie mnóstwo błonnika (130 gram warzywa pokrywa 50% codziennej, wymaganej dawki) – zarówno rozpuszczalnego, jak i nierozpuszczalnego. Zapobiega to dolegliwościom ze strony układu pokarmowego. 30 minut. Na początku będzie trudno.

    A po trzecie

    W cieciorce można znaleźć mangan, kwas foliowy i żelazo, które mają istotne znaczenie w wielu procesach w
    organizmie.

    ciecierzyca
    Pixabay

    Właściwości zdrowotne ciecierzycy

    Można wskazać szereg korzyści zdrowotnych wynikających z regularnego spożywania omawianego warzywa strączkowego. Ciecierzyca zwiększa energię (dzięki manganowi i żelazu). Zmniejsza i stabilizuje poziom cukru we krwi oraz zapewnia poczucie sytości na dłużej. Ciecierzyca obniża także poziom cholesterolu i zmniejsza ryzyko zachorowania na różnego rodzaju nowotwory (za sprawą antyoksydantów).

    Czytaj też: Co jeść, żeby mieć świetną sylwetkę?

    ciecierzyca
    Pixabay

    Źródło: Wiki-fitness.com

    Zdjęcia: Pixabay

    ciecierzyca cieciorka warzywo zalety zdrowotne ciecierzycy
    Udostępnij. Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr Email

    Podobne artykuły

    Grzyby w diecie dzieci — kiedy i jakie można podawać?

    2025-07-23 11:47

    Zakaz telefonów w szkołach? ZPP: niech edukacja będzie wyjątkiem

    2025-07-22 15:42

    Czy pozwolić nastolatce na depilację? Praktyczny poradnik dla rodziców

    2025-07-20 22:46

    Narcyz w rodzinie? Chce mieć żonę i dzieci, ale nie chce być mężem ani ojcem

    2025-07-19 15:16

    TEDi wycofuje popularną zabawkę dla dzieci – grozi ryzykiem zadławienia

    2025-07-16 18:47

    Magia karmienia piersią — co naprawdę dzieje się w mózgu mamy i dziecka?

    2025-07-15 19:29
    Odpowiedz Anuluj odpowiedź

    Nie przegap
    DIETA

    Grzyby w diecie dzieci — kiedy i jakie można podawać?

    Grzyby to smaczny dodatek do potraw, ale podawanie ich dzieciom wymaga ostrożności. Pieczarki można wprowadzać już około 10. miesiąca życia, natomiast leśne grzyby są bezpieczne dopiero po 12. roku życia. Sprawdź, jak i kiedy podawać grzyby najmłodszym, by uniknąć problemów trawiennych.

    Zakaz telefonów w szkołach? ZPP: niech edukacja będzie wyjątkiem

    2025-07-22 15:42

    Babcia czy żłobek – co będzie lepsze dla Twojego dziecka?

    2025-07-21 14:00

    Czy pozwolić nastolatce na depilację? Praktyczny poradnik dla rodziców

    2025-07-20 22:46
    Społeczności
    • Facebook
    • Twitter
    Ostatnie wiadomości

    Grzyby w diecie dzieci — kiedy i jakie można podawać?

    2025-07-23 11:47

    Zakaz telefonów w szkołach? ZPP: niech edukacja będzie wyjątkiem

    2025-07-22 15:42

    Babcia czy żłobek – co będzie lepsze dla Twojego dziecka?

    2025-07-21 14:00

    Czy pozwolić nastolatce na depilację? Praktyczny poradnik dla rodziców

    2025-07-20 22:46
    Facebook X (Twitter)
    • Strona główna
    • Polityka prywatności
    © 2025 https://dzieckoifigura.pl

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.