Czego nie powinno się jeść, gdy boli nas głowa? Unikaj…

Niektóre rodzaje serów, owoców cytrusowych, a także inne potrawy i napoje są przeciwwskazane w przypadku bólów głowy. Co konkretnie znalazło się na tej liście? Poznajcie zalecenia dietetyków Sandry Baker i Alvaro Sancheza, którzy udzieli wywiadu dla hiszpańskiej edycji „La Vanguardia”.

Udaj się do lekarza

Dietetycy podkreślają jedną ważną zasadę –  jeśli dokuczają nam częste bóle głowy, powinniśmy bezwzględnie udać się do lekarza. Ale pewnej zmiany wymagają również nasze codzienne nawyki oraz dieta. Zdaniem ekspertów, jeśli boli nas głowa, musimy zrezygnować z serów pleśniowych, ponieważ zawierają one dużo histaminy, pochodnej aminokwasu histydyny. Z tego samego powodu należy zrezygnować z owoców cytrusowych i awokado.

Według Sancheza, czerwone wino również jest bogate w histaminę. Osoby z bólami głowy powinny go unikać – tak samo, jak innych napojów alkoholowych. Kiełbasy i inne przetwory mięsne też zawierają histaminę. Kawa również może wywoływać migreny: zarówno jej nadmiar, jak i gwałtowne zmniejszenie jej spożycia.

Czytaj też: Masz bóle głowy? Powodem mogą być te TRZY nawyki!

Jednocześnie dietetycy zalecają osobom z bólami głowy, aby jadły posiłki co trzy godziny.

„Kiedy nie jemy przez wiele godzin, poziom glukozy we krwi spada, co może prowadzić do bólów głowy. Ponadto, częste przekąski mogą pomóc pozbyć się ciężkości żołądka, ponieważ w danej chwili jemy mniej” – wyjaśnili.

A Wy jak walczycie z bólami głowy?

Źródło: „La Vanguardia”

Zdjęcie: Pixabay

Komentarze

Komentarze