Czy koronawirus może się przenosić poprzez żywność?

Mimo zwiększonych środków ostrożności, coraz więcej Polaków obawia się zarażenia koronawirusem. Czy wirus ten może się przenosić poprzez żywność? Dowiedzcie się, co sądzą na ten temat eksperci.

Pandemia koronawirusa

Pandemia koronawirusa dosłownie sparaliżowała nasz świat. Nie możemy już swobodnie podróżować, robić zakupów, ani chodzić do kina. Zdecydowana część z nas pracuje zdalnie, doglądając przy okazji dzieci, którym także nakazano zostać w domu. W podobnej sytuacji nie znalazł się wcześniej jeszcze nikt z nas.

Statystyki są przerażające

Koronawirus pochłania coraz więcej ofiar. Jak dotąd zaraziło się nim 219 555 osób, z czego 8972 zmarło. Wyleczono 85 751 osób. W Polsce choruje ich ponad 280 a zmarło 5.

Czytaj też: SZOKUJĄCE słowa Janusza Korwin-Mikkego o koronawirusie! „Dzięki niemu…”

koronawirus
Unsplash

Bezpieczeństwo przede wszystkim

Rządy większości krajów podjęły wszelkie możliwe działania mające na celu zahamowanie rozprzestrzeniania się wirusa. Pojawia się jednak pytanie – czy możemy jeszcze choćby na chwilę wyjść z domu?

Istnieje kilka sytuacji, w których jest to możliwe (i wskazane):

  1. Wymaga tego nasza praca. W sytuacji takiej powinniśmy jednak zachować maksymalne środki ostrożności, takie jak chodzenie w ochronnej masce i gumowych rękawiczkach, częste mycie rąk oraz nie przebywanie w obrębie dużych skupisk ludzi.
  2. Chcemy kupić coś do jedzenia lub środki czystości (pieluchy, mydło, szampon, pasta do zębów, papier toaletowy). W takiej sytuacji również powinniśmy pamiętać o założeniu ochronnej maski i gumowych rękawiczek, częstym myciu rąk oraz nie przebywaniu w obrębie dużych skupisk ludzi.
  3. Chcemy pójść na spacer. Kiedy już chcemy wyjść na zewnątrz, żeby zaczerpnąć nieco świeżego powietrza, powinniśmy trzymać się z dala od dużych skupisk ludzi.

Ale czy to wystarczy?

Pojawia się jednak pytanie, czy to wszystko wystarczy? Co z żywnością leżącą w naszych sklepach? Czy dotykanie jej jest dla nas bezpieczne? Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) opublikował informacje na temat tego, czy żywność może być źródłem lub pośrednim ogniwem transmisji wirusa SARS COV-2, nazywanego koronawirusem.

Jak donosi EFSA, na podstawie tego, co już wiemy na temat transmisji wirusów SARS i MERS, można sądzić, że człowiek nie może zarazić się koronawirusem poprzez żywność, ponieważ nie ma żadnych dowodów, aby tak się działo.

Jaki wpływ ma na koronawirusa temperatura?

Żeby koronowirus mógł się przenosić, potrzebuje gospodarza, którym jest człowiek. Jeżeli chodzi o wpływ temperatury na tego wirusa, to dokładna obróbka termiczna niszczy go. Wytyczne mówią, że jest to na przykład 60 stopni Celsjusza przez 30 minut.

W jaki sposób dochodzi do transmisji SARS COV-2?

Wiemy, że koronawirus przenosi się drogą kropelkową, tzn., kiedy zakażona osoba kaszle lub kicha. Wirus może także zostać przeniesiony, kiedy człowiek dotknie powierzchni lub przedmiotu, na którym znajduje się wirus, a następnie dotknie swoich ust, nosa lub oczu. Wirusa tego można się pozbyć za pomocą zwykłych środków dezynfekcyjnych.

Czytaj też: Koronawirus – jakie przedmioty należy dezynfekować i czym?

koronawirus
Unsplash

Źródło: Super Express

Zdjęcia: Unsplash

Komentarze

Komentarze