Dlaczego BŁONNIK jest nam potrzebny? Jakie funkcje spełnia w organizmie?

Błonnik to bardzo ważny składnik diety. Powinno się spożywać około 30 g błonnika dziennie, jednak nierzadko spożywamy go w mniejszej ilości. Jakie funkcje spełnia błonnik? W jakich produktach jest go najwięcej?

pixabay.com

Błonnik obniża poziom cholesterolu

Produkty bogate w błonnik pomagają obniżyć poziom cholesterolu we krwi. Bogate w błonnik otręby skracają czas pozostawania pożywienia w jelitach. Wraz ze wzrostem spożycia otrębów owsianych, zwiększa się wydalanie kwasów żółciowych, które powstają z cholesterolu, a im więcej kwasów żółciowych zostanie wydalonych, tym więcej produkuje ich wątroba. W tym celu pobiera ona więcej cholesterolu z krwi. Działa to pozytywnie, ponieważ gromadzi się mniej cholesterolu w tętnicach, a poziom cholesterolu we krwi się zmniejsza. Zapobiega to chorobom układu krążenia i zmniejsza stężenie glukozy we krwi. O naturalnych sposobach obniżenia cholesterolu przeczytasz tutaj.

Zmniejsza poziom cukru we krwi

Produkty bogate w błonnik pomagają utrzymać poziom glukozy na stabilnym poziomie. Szczególnie zaleca się spożywanie produktów z błonnikiem osobom chorym na cukrzycę.

Błonnik obniża ciśnienie

Wyniki badań potwierdzają, że regularne spożywanie błonnika wpływa korzystanie na obniżenie ciśnienia krwi – jednego z czynników ryzyka powstawania chorób serca i układu krążenia.

Wspomaga odchudzanie

Błonnik pomaga obniżyć masę ciała, ponieważ potęguje uczucie sytości, przez co nie odczuwamy ciągłego łaknienia i nie mamy tak zwanych napadów wilczego głodu. Błonnik pęcznieje, co wpływa na zwiększenie objętości pokarmu, dzięki czemu dłużej czujemy się najedzeni. Dodatkowo błonnik wpływa na zmniejszenie masy ciała, ponieważ te węglowodany nie mogą być całkowicie strawione, przez co przedłuża się proces trawienia i zwiększa się użycie energii na dokonanie rozkładu spożytych produktów.

W jakich produktach znajduje się duża ilość błonnika?

Na 100g:

Banany (1,8 g),

Biała fasola (8,7 g),

Fasola zwykła (10,2 g),

Jabłka (2,0 g),

Kukurydza (3,3 g),

Ogórki (0,9 g),

Otręby owsiane (27,8 g),

Otręby pszenne (42,2 g) ,

Płatki kukurydziane (12,2 g),

Płatki owsiane (13,9 g),

Szparagi (1,6 g).

 

Zobacz również: Otręby owsiane – żywność, która odchudza.

Komentarze

Komentarze