Dziecko i Figura

Główna

Dlaczego warto jeść DAKTYLE? Oto 10 powodów!

daktyle

Daktyle to słodkie, pyszne owoce tropikalne wypełnione niezbędnymi minerałami, które pomagają nam zachować formę i zdrowie.

Owoce te mają kształt owalny lub cylindryczny, a ich kolor – w zależności od odmiany – waha się od złotożółtego, bursztynowego, jasnoczerwonego do ciemnobrązowego.

daktyle

Unsplash

Dlaczego warto jeść DAKTYLE? Oto 10 powodów!

    1. Daktyle wypełnione są imponującą listą składników odżywczych, witamin i minerałów, które są niezbędne do prawidłowego wzrostu, rozwoju i ogólnego dobrego samopoczucia.
    2. Świeże daktyle to prawdziwe bogactwo prostych cukrów, takich jak fruktoza i dekstroza. 100 g daktyl zawiera 277 kalorii. Po zjedzeniu uzupełniają energię i natychmiast ożywiają nasze ciało.
    3. Owoc ten jest bogaty w błonnik pokarmowy, który zapobiega wchłanianiu cholesterolu LDL w jelitach. Dodatkowo, dieta z dużą ilością błonnika działa jak środek przeczyszczający. W ten sposób pomaga chronić błonę śluzową okrężnicy przed wiążącymi się z nią chemikaliami.
    4. Zawierają korzystne dla zdrowia flawonoidowe polifenolowe przeciwutleniacze znane jako garbniki. Garbniki mają właściwości przeciwinfekcyjne, przeciwzapalne i przeciwkrwotoczne.
    5. Są niewielkim źródłem witaminy A, o której wiadomo, że ma właściwości przeciwutleniające i jest niezbędna dla prawidłowego widzenia. Dodatkowo, pomagają w utrzymaniu zdrowej błony śluzowej i skóry. Spożywanie świeżych owoców bogatych w witaminę A, pomaga chronić przed rakiem płuc i rakiem jamy ustnej.
    6. Zawierają flawonoidy przeciwutleniające, takie jak ß-karoten, luteina i zeaksantyna. Te przeciwutleniacze mają zdolność do ochrony komórek i innych struktur w organizmie przed szkodliwym działaniem wolnych rodników tlenowych. Stwierdzono, że spożywanie daktyli chroni przed rakiem okrężnicy, prostaty, piersi, endometrium, płuc i trzustki.
    7. Są doskonałym źródłem żelaza. Żelazo, będące składnikiem hemoglobiny w czerwonych krwinkach, determinuje zdolność krwi do przenoszenia tlenu.
    8. Ponadto, są świetnym źródłem potasu. Potas jest ważnym składnikiem komórek i płynów ustrojowych, które pomagają regulować tętno i ciśnienie krwi. W ten sposób zapewniają ochronę przed udarem i chorobami wieńcowymi.
    9. Daktyle są również bogate w minerały, takie jak wapń, mangan, miedź i magnez.
    10. Ponadto, owoce te mają umiarkowany poziom grupy witamin z grupy B, witaminy K a także zawierają zdrowe ilości pirydoksyny (witaminy B-6), niacyny, kwasu pantotenowego i ryboflawiny. Witaminy te działają jako kofaktory, pomagając organizmowi metabolizować węglowodany, białka i tłuszcze. Witamina K jest niezbędna dla wielu czynników krzepnięcia we krwi, a także pełni ważną rolę w metabolizmie kości.

Czytaj też: Dlaczego warto jeść CZOSNEK? To warzywo posiada MOC…

daktyle

Unsplash

Źródło: Nutrition-and-you.com

Zdjęcia; Unsplash





  
Wyżej