Domowe syropy z ziół na przeziębienie – 3 proste przepisy

W preparatach ziołowych, które pomagają zwalczyć grypę i przeziębienie, wykorzystujemy przede wszystkim rośliny bogate w związki śluzowe. Wzmocniony wyciągami z ziół organizm łatwiej poradzi sobie z infekcjami wirusowymi. Oto 3 proste przepisy na domowe syropy z ziół.

Syrop na przeziębienie z pędów sosny

Składniki:

pędy sosny,

cukier.

Przygotowanie:

Do przygotowania syropy z sosny wystarczy niecała godzina. Najpierw należy w słoiku, aż do samego brzegu ciasno poukładać kolejne warstwy pędów sosny i każdą zasypywać cukrem. Gdy naczynie będzie pełne, należy nim wstrząsnąć, docisnąć zawartość, dodać jeszcze trochę pędów, ponownie zasypać cukrem ile się zmieści i szczelnie zamknąć. Słoik włożyć do gotującej się wody na 30 minut. Następnie syrop trzeba przecedzić przez gazę, odcisnąć pędy i gotowy specyfik przelać do słoika lub do butelki. Warto pić syrop profilaktycznie – jedną łyżeczkę dziennie. Można go dolać do herbaty lub rozpuścić w wodzie. W trakcie przeziębienia należy pić do trzech łyżeczek dziennie – witamina C i flawonoidy zawarte w syropie pomogą zwalczyć infekcję wirusową.

Syrop na przeziębienie z czosnku niedźwiedziego

Składniki:

1 szklanka drobno pokrojonych liści czosnku niedźwiedziego,

2 cytryny umyte i sparzone, pokrojone w plastry,

6 łyżek miodu,

odrobina wody.

Przygotowanie:

Składniki należy ciasno ułożyć w słoiku – zacznij od cytryny, na nią wsyp warstwę liści czosnku i zalej trzema łyżkami miodu. Następną warstwę ułóż tak samo. Jeżeli zostało trochę miejsca w słoiku – powtórz przekładankę. Na sam koniec dociśnij składniki, skrop łyżką lub dwiema łyżkami wody i szczelnie zakręć. Wstrząśnij i zostaw na noc. Następnego dnia syrop jest gotowy. Zlej powstały płyn i przełóż składniki na sitko lub gazę i dokładnie wyciśnij. Stosuj w przeziębieniu i chorobach gardła po jednej łyżeczce trzy razy dziennie.

Miodowy syrop na przeziębienie z babki lancetowatej

Składniki:

3 szklanki świeżych liści babki lancetowatej,

250 ml płynnego miodu.

Przygotowanie:

Liście zmiażdż i odciśnij z nich tyle soku, ile się da. Wymieszaj go z miodem i podgrzewaj na wolnym ogniu przez 10 minut. Cały czas mieszaj i nie dopuść do zagotowania się płynu. Wystarczy, że składniki się połączą. Uzyskany syrop przelej do wyparzonej butelki. Szczelnie zamknięty możesz przechowywać w lodówce nawet przez rok. Syrop można zażywać s stanach przeziębienia lub grypy i osłabienia. Syrop sprawdzi się również na infekcje gardła, kaszel i infekcje górnych dróg oddechowych. Podczas infekcji nie zażywaj go więcej niż 3 łyżki dziennie.

Zobacz również: Domowy syrop na kaszel – 4 proste przepisy!

 

Źródło: P. Machałek, Siła ziół

Komentarze

Komentarze