Close Menu
    Ostatnie wiadomości

    Wpływ traumy z dzieciństwa na dorosłe życie – co mówi nauka i jak możemy działać?

    2025-03-31

    Bezpieczne metody walki z nadwagą – jak wspierać zdrową sylwetkę u dziecka bez presji i stresu

    2025-03-31

    Sztuczna inteligencja w edukacji domowej – praktyczny przewodnik wykorzystania AI w nauce dziecka

    2025-03-31
    Facebook X (Twitter) Instagram
    Dzieje się!
    • Wpływ traumy z dzieciństwa na dorosłe życie – co mówi nauka i jak możemy działać?
    • Bezpieczne metody walki z nadwagą – jak wspierać zdrową sylwetkę u dziecka bez presji i stresu
    • Sztuczna inteligencja w edukacji domowej – praktyczny przewodnik wykorzystania AI w nauce dziecka
    • Domowe desery bez cukru – Kreatywne przepisy na słodkości, które nie obciążą organizmu
    • Czy dzieci manipulują rodzicami? Fakty i mity
    • Czy tablet szkodzi koncentracji? A może pomaga? Jakie urządzenia są najlepsze do nauki dla dziecka
    • Jak zachęcić dziecko do czytania? Neuropsychologia podpowiada: to najlepszy trening dla mózgu!
    • Kiedy uczeń jest nieklasyfikowany? Co powinni wiedzieć rodzice przed końcem roku szkolnego
    Facebook X (Twitter)
    Dziecko i Figura
    • Strona główna
    • DZIECKO
    • Zdrowie
    • Mama i tata
    • Ciąża
    • Żywienie
    • Kontakt
    Dziecko i Figura
    Strona główna»Główna»FLAMBIROWANIE! Co to jest? I do czego stosuje się tę technikę?
    Główna

    FLAMBIROWANIE! Co to jest? I do czego stosuje się tę technikę?

    Dziennikarz Dziecko i FiguraDziennikarz Dziecko i Figura2017-11-162 minuty czytania
    Facebook Twitter LinkedIn Telegram Pinterest Tumblr Reddit Email
    By waferboard - keep an eye on it, CC BY 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=36800287
    Udostępnij
    Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Email

    Ostatnio często słyszymy o falmbirowanych potrawach – czym więc jest ta technika kulinarna?

     

    Słowo flambé po francusku znaczy opalony. Polskie określenie na flambirowanie to tzw. płonący półmisek.

    Sama technika polega na podlaniu mocnym alkoholem – np. 40% rumem lub koniakiem – dania znajdującego się na patelni i podpalenie go.

    Po ok 20-30 sekundach ogień należy zgasić przykrywając płonące danie pokrywką. W bardziej ekstremalnej wersji płonące potrawy można podawać na talerzu! 

    Falmbiruje się mięso, drób, owoce morza (poprzez podpalanie tłuszczu), a także owoce np. banany. 

     

    Co daje flambirowanie?

    Na pewno wspaniały, a czasem wręcz dramatyczny efekt wizualny! Jednak jeśli chodzi o smak, to nie ma jasnej odpowiedzi.

    W nieformalnym teście przeprowadzonym przez Los Angeles Times przygotowano karmelizowane jabłka – połowa z nich była flambirowana, druga część nie. I uczestnicy testu nie potrafili znaleźć różnicy…

    Z drugiej strony, podczas flambirowania dochodzi do karmelizowania się cukru, więc dla wytrawnych smakoszy różnica powinna być zauważalna.

     

    Christmas Pudding fot. wikipedia

     

    Do popularnych flambirowanych dań należą desery. Naleśniki Suzette – z nadzieniem pomarańczowym, podawane z podpalonym rumem, tradycyjny Christmas Pudding z płonącym brandy, czy też Bombowa Alaska – ciasto i lody z bezą falmbirowane alkoholem.

     

    Bombowa Alaska fot. wikipedia

     

    Tak więc, czy flambirowanie coś zmienia w smaku potraw czy też jest tylko kulinarnym show – trzeba przekonać się samemu!

     

     

    (aw), fot. 

    alkohol ciasto deser drób flambirowanie mięso naleśniki opalanie owoce morza podpalanie pudding
    Udostępnij. Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr Email

    Podobne artykuły

    Wpływ traumy z dzieciństwa na dorosłe życie – co mówi nauka i jak możemy działać?

    2025-03-31

    Bezpieczne metody walki z nadwagą – jak wspierać zdrową sylwetkę u dziecka bez presji i stresu

    2025-03-31

    Domowe desery bez cukru – Kreatywne przepisy na słodkości, które nie obciążą organizmu

    2025-03-31

    Czy dzieci manipulują rodzicami? Fakty i mity

    2025-03-30

    Naturalne źródła witamin – przewodnik po produktach bogatych w witaminę D, C i E

    2025-03-29

    Mikrobiom jelitowy dziecka – fundament odporności i emocji. Co mówią najnowsze badania z 2025 roku?

    2025-03-29
    Odpowiedz Anuluj odpowiedź

    Nie przegap
    DIETA

    Bezpieczne metody walki z nadwagą – jak wspierać zdrową sylwetkę u dziecka bez presji i stresu

    Wyobraź sobie, że twoje dziecko wraca z przedszkola i mówi: „Mamo, pani powiedziała, że jem…

    Sztuczna inteligencja w edukacji domowej – praktyczny przewodnik wykorzystania AI w nauce dziecka

    2025-03-31

    Domowe desery bez cukru – Kreatywne przepisy na słodkości, które nie obciążą organizmu

    2025-03-31

    Czy dzieci manipulują rodzicami? Fakty i mity

    2025-03-30
    Społeczności
    • Facebook
    • Twitter
    Ostatnie wiadomości

    Wpływ traumy z dzieciństwa na dorosłe życie – co mówi nauka i jak możemy działać?

    2025-03-31

    Bezpieczne metody walki z nadwagą – jak wspierać zdrową sylwetkę u dziecka bez presji i stresu

    2025-03-31

    Sztuczna inteligencja w edukacji domowej – praktyczny przewodnik wykorzystania AI w nauce dziecka

    2025-03-31

    Domowe desery bez cukru – Kreatywne przepisy na słodkości, które nie obciążą organizmu

    2025-03-31
    Facebook X (Twitter)
    • Strona główna
    • Polityka prywatności
    © 2025 https://dzieckoifigura.pl

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.