Kulinarne INSPIRACJE na dania z INDYKA!

W Studio CookUp Warszawie odbyły się warsztaty kulinarne pod okiem Szymona Szlendaka, kucharza, uhonorowanego w 2012 roku tytułem „Kucharz-Odkrycie roku”.

Uczestnicy wydarzenia „Zimowe gotowanie-kulinarne inspiracje na dania z indyka” mieli okazję nie tylko zgłębić tajniki gastronomii, ale również poznać walory mięsa indyczego.

Warsztaty kulinarne

Zorganizowano w ramach programu „Indyk z Europy – pod skrzydłami jakości”. Pomysłodawcą tego projektu jest Krajowa Rada Drobiarstwa- Izba Gospodarcza, która w naszym kraju działa już od 28 lat.

Prowadzący zajęcia, kucharz Szymon Szlendak jest wybitnym specjalistą w swojej dziedzinie. W przeszłości pracował i szkolił się u boku mistrza Karola Okrasy, dwukrotnie pełnił funkcję Sekretarza Zarządu Europejskiego Stowarzyszenia Kucharzy Euro-Toques Polska. Zasiada w Jury renomowanego konkursu KPP. Aktualnie współpracuje z InterContinental Warsaw.

warsztaty kulinarne
fot. Paweł Bruczkowski

 

Jakie dania przygotować z indyka?

Uczestnicy zgromadzeni w studiu kulinarnym CookUp na warszawskim Mokotowie mieli okazję przyrządzić dwa dania z mięsa indyczego: roladki z indyczego udźca z pesto z suszonych pomidorów podane z kaszotto z grzybami oraz zaparzaną pierś z indyka w sosie mango-curry podawaną z groszkiem cukrowym i smażonym ryżem. Warto wspomnieć, że mięso indycze to cenne źródło białka, które przyczynia się do wzrostu masy mięśniowej.

 

warsztaty kulinarne
fot. Paweł Bruczkowski

 

„Jestem zachwycona tymi warsztatami. Nie sądziłam, że przyrządzanie indyka jest takie proste. Warto po niego sięgać, ponieważ zawiera mnóstwo cennych składników:
witamin B2, B3, B6, B12, D, cynku, fosforu czy potasu. Ponadto ma mało cholesterolu.” – przyznała jedna z uczestniczek wydarzenia „Zimowe gotowanie- kulinarne inspiracje na dania z indyka”.

 

warsztaty kulinarne
fot. Paweł Bruczkowski

 

Co jeszcze powinniśmy wiedzieć o mięsie indyczym?

Potas zawarty w mięsie z indyka wpływa na prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego i mięśniowego. Oprócz tego jest polecany osobom z nadciśnieniem. Skutecznie reguluje poziom ciśnienia we krwi.

Indyk to dobre źródło witaminy D, która wspomaga zdrowie naszych kości, mięśni oraz zębów. Wspiera również układ odpornościowy i bierze udział w procesie podziału komórek.

Niacyna B3, która również znajduje się w mięsie indyczym reguluje nasz metabolizm, zapobiega senności i zmęczeniu, pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego.

 

warsztaty kulinarne
fot. Paweł Bruczkowski

 

Przyrządzając dania z indyka, dostarczamy organizmowi ryboflawinę B2, która poprawia stan naszych oczu i pomaga utrzymać zdrowy wygląd skóry. To właśnie ona reguluje poziom czerwonych krwinek i działa antyoksydacyjnie.

Mięso indycze dostarcza nam też cynku. To właśnie ten składnik wspomaga zdrowie naszych kości, włosów, paznokci i skóry. Chroni też nasze komórki przed stresem oksydacyjnym i reguluje metabolizm węglowodanów.

 

 

 

Komentarze

Komentarze