JAK NAJCZĘŚCIEJ JEDZ TO WARZYWO! Dzięki temu, unikniesz raka i obniżysz ciśnienie

Niedobór żelaza jest częstą przyczyną wypadania włosów. Nadmiernemu wypadaniu włosów można zapobiec poprzez odpowiednie spożycie produktów bogatych w żelazo, takich jak szpinak. Koniecznie przeczytaj ten artykuł i dowiedz się, jak cudowne właściwości posiada ta roślina.

W swoim składzie zawiera ogromne ilości beta-karotenu, witaminy C oraz luteiny – znanych przeciwutleniaczy. Bogaty jest również w następujące składniki: kwas foliowy, potas oraz żelazo.

Zawiera kwas alfa-liponowy

Szpinak zawiera przeciwutleniacz znany jako kwas alfa-liponowy, który, jak wykazały badania, obniża poziom glukozy, zwiększa wrażliwość na insulinę i zapobiega stresowi oksydacyjnemu. Kwas alfa-liponowy zapobiega również obwodowej neuropatii i neuropatii autonomicznej u chorych na cukrzycę.

Ma działanie antynowotworowe

Szpinak i inne zielone warzywa zawierają chlorofil. Badanie z 2013 roku przeprowadzone na licznie 12 000 zwierząt wykazało, że chlorofil jest skuteczny w blokowaniu rakotwórczego działania heterocyklicznych amin aromatycznych. Związki te, są generowane np. podczas grillowania potraw w wysokiej temperaturze.

Obniża ciśnienie krwi

Szpinak polecany jest osobom, które cierpią na nadciśnienie. Okazuje się, że zawarty w szpinaku potas może redukować wysokie ciśnienie krwi. Ten składnik ma również inne pozytywne działanie. Potas może pomóc zredukować negatywne działanie sodu w organizmie.

Bogaty w witaminę A

Szpinak zawiera duże ilości witaminy A, która hamuje produkcję łoju mieszków włosowych oraz skóry. Nadprodukcja łoju w organizmie może powodować trądzik oraz nadmierne przetłuszczanie się włosów. Witamina A zawarta w szpinaku, jest również niezbędna do wzrostu wszystkich tkanek ciała.

Zobacz też: Cierpisz na ANEMIĘ? Poznaj cudowne właściwości ZAKWASU BURACZANEGO!

Źródło: Youtube

Źródło zdjęcia: pixabay.com

Komentarze

Komentarze