Jak przyrządzić najprostszą i najpyszniejszą potrawę świata?

Hummus, bo to o nim mowa to nic innego jak po prostu pasta z ciecierzycy.  Przysmak jest bardzo popularny w kuchni arabskiej i kaukaskiej. Uważany jest za jedną z najpyszniejszych, a zarazem najszybszych w przygotowaniu potraw. Szczególnie polecany jest dla wegetarian i wegan. Bowiem   stanowi wyśmienite źródło witamin i innych cennych składników odżywczych. Dodatkowo może być przyrządzany na kilka sposobów. 

https://www.instagram.com/cheeseandchai/

Hummus w 3 odsłonach

Zanim podamy wam poszczególne sposoby serwowania hummusu, najpierw przyrządzamy jego bazę. W tym celu miksujemy 3 puszki cieciorki (dwie odsączamy, a jedną dodajemy) z 5 łyżkami tahini, 4 łyżkami soku z cytryny, 3 ząbkami czosnku, 4 łyżkami oliwy, pieprz, sól i dwie łyżeczki mielonego kuminu. Następnie przygotowany hummus dzielimy na 3 części. Nagrzewając piekarnik do 180 C na blasze układamy: 2 małe buraki, 2 ziemniaki, 2 papryki przekrojone na pół bez pestek. Pieczemy 40 minut, do momentu aż warzywa będą miękkie, a papryka lekko zwęglona.

Hummus z pieczonymi buraczkami

Do klasycznego hummusu dodajemy obrane ze skórki i wystudzone buraczki, 1 ziemniak oraz łyżkę soku z cytryny, a na koniec posypujemy czarnuszką.

Hummus z wędzoną papryką

Do klasycznego hummusu dodajemy obraną ze skórki i wystudzoną paprykę, łyżkę wędzonej papryki w proszku. Całość miksujemy tak, aby uzyskać gładką masę, a następnie posypujemy szczyptą papryki.

Hummus z serkiem czosnkowym 

Klasyczny hummus zmiksuj z drugim ziemniakiem i dwoma dodatkowymi ząbkami czosnku. Na koniec wszystko posyp szczypiorkiem.

Przygotowane danie podajemy najczęściej z paluszkami chlebowymi, krakersami i słupkami warzyw.

https://www.instagram.com/carryoncooking/

Komentarze

Komentarze