Jesteś w ciąży? KONIECZNIE zrezygnuj z TYCH produktów!!

Każda kobieta, która się spodziewa dziecka, chce jak najlepszego odżywiania dla siebie i swojego maluszka. W tym celu powinna włączyć do swojej diety więcej owoców i warzyw oraz jeść wzbogacone zboża i pełnoziarniste pieczywo. Wiesz już, co powinnaś jeść, kiedy jesteś w ciąży, ale czy zastanawiałaś się kiedykolwiek, czego powinnaś bezwzględnie unikać?

1. Surowe jajka

Spożywanie surowych jaj naraża cię na toksoplazmozę i Salmonellę. Gdy nienarodzone dziecko zostanie nimi zarażone, mogą u niego wystąpić poważne problemy zdrowotne.

2. Tuńczyk w puszce

Nie chodzi tu tylko o tuńczyka, ale o każdą rybę, która może być potencjalnie bogata w rtęć. Spożywanie śladowych ilości rtęci podczas ciąży może powodować toksyczność mleka matki. Jeżeli bardzo lubisz jeść ryby, wybierz dzikiego łososia, krewetki, pstrąga i mintaja.

Czytaj też: Dieta w ciąży? Co jeść i ile, by nie PRZYTYĆ ZA DUŻO?

3. Niepasteryzowany ser

Jeżeli lubisz jeść ser, wiedz, że w surowym, niepasteryzowanym serze skrywa się ukryte niebezpieczeństwo, które może potencjalnie zaszkodzić twojemu dziecku. Niepasteryzowany ser to idealne środowisko dla rozwoju bakterii, np. listerii powodującej listeriozę.

Groźna listeria

W przypadku kobiet, które nie są w ciąży, listeria może powodować objawy grypopodobne. Jednak u pań, które spodziewają się dziecka, listeria może się przyczynić do poronienia lub przedwczesnego porodu.

Oto lista niektórych popularnych serów, które są zwykle niepasteryzowane (więc powinnaś ich unikać):

  • feta
  • asiago
  • ser Brie
  • ser Cheddar
  • gouda
  • gorgonzola
  • halloumi
  • pecorino (i wszystkie jego warianty)
  • ser Provolone

Dobra wiadomość: możesz do woli jeść mozarellę.

4. Surowe kiełki

Uwielbiasz dodawać do sałatki kiełki lucerny, koniczyny, rzodkiewki lub brokułów? Jeśli tak, to wiedz, że mogą się do nich przedostać groźne dla twojego dziecka bakterie.

Ponieważ kiełki są rzadko gotowane, możesz spożywać bakterie, które są niebezpieczne dla twojego maluszka. Zawsze myj przed jedzeniem wszystkie produkty i pamiętaj, żeby unikać owoców i warzyw z nacięciami, śladami zgnilizny lub innymi uszkodzeniami.

5. Podwójna kawa

W przypadku dorosłych, bezpieczny poziom kofeiny wynosi do 200 miligramów dziennie. Powinnaś jednak pamiętać, że przez 9 miesięcy ciąży nie jesteś już „pojedynczą istotą”. Oznacza to, że twoje dziecko może wchłaniać przyjmowaną przez ciebie kofeinę.

Chociaż twoje maleństwo na pewno jej nie przedawkuje, wysoki poziom kofeiny może u niego spowodować podwyższone ciśnienie krwi i zaburzenia rytmu serca.

6. „Naturalne” wzmacniacze energii

W czasie ciąży powinnaś zrezygnować ze wszystkich napojów „energetycznych” i innych, naturalnych dostępnych na rynku suplementów. Nadmierne spożywanie tego typu rzeczy jest nie tylko niebezpieczne dla dorosłych, ale również dla kobiet w ciąży i ich dzieci.

Unikaj guarany, żeń-szenia, ekstraktu z zielonej herbaty i yerba mate.

Czytaj też: CHCESZ wrócić do formy po PORODZIE? Spróbuj TEJ diety!

Źródło: Womanheath

Zdjęcia: Pixabay

Komentarze

Komentarze