Jesz owoce i warzywa, na których POJAWIŁA SIĘ PLEŚŃ? NIGDY WIĘCEJ TEGO NIE RÓB!

To pytanie spędza sen z powiek każdego z nas! Czy można jeść owoce i warzywa, na których pojawiła się mała plamka pleśni? Czy odkrojenie niewielkiej uszkodzonej części wystarczy? Poznaj odpowiedź sanepidu!

Okazuje się, że takich produktów absolutnie nie powinniśmy spożywać! Spleśniałe warzywa, owoce, pieczywo, zapleśniałe dżemy czy przetwory należy bezwzględnie wyrzucić do kosza! Odkrojenie niewielkiej części zepsutego owocu czy warzywa, usunięcie pleśni z przetworu nie wystarczy!

Wyrzucajmy zepsute, spleśniałe produkty! Są rzeczy, na których oszczędzać nie warto – nasze zdrowie!

Nie należy odkrajać spleśniałych części warzyw czy owoców, pieczywa etc. Wyrzucajmy je w całości. Nie należy także usuwać łyżeczką ze słoika z dżemem widocznej kołderki z pleśni. Reszta produktu, choć niezauważalnie dla ludzkiego oka, również jest już zaatakowana pleśnią. Mykotoksyny wytwarzane przez pleśnie są niebezpieczne dla naszego zdrowia, mogą negatywnie wpłynąć na układ pokarmowy, wątrobę, wpłynąć na pojawienie się alergii czy wysypki – przestrzega w swoim oficjalnym wpisie na Facebooku Wojewódzka Stacja Sanitarno – Epidemiologiczna w Warszawie.

Źródło: Sanepid

Źródło zdjęcia: Wikipedia

Zobacz też: Te produkty SPOŻYWAJ PO TRENINGU! Zalecane przez trenera!

Komentarze

Komentarze