Karczochy. Jak je gotować i jakie mają wartości odżywcze?

Karczochy to popularne włoskie warzywa. Mają niezmiernie bogate wartości odżywcze!

Karczoch posiada wiele antyoksydantów, które stanowią barierę dla wolnych rodników. Dzięki temu karczochy nie tylko opóźniają proces starzenia, lecz także hamują produkcję komórek nowotworowych.

 

Karczochy wspomagają odchudzanie oraz obniżają cholesterol. W 100 g  tego warzywa mieści się jedynie 47 kcal. Posiadają one niskie stężenie tłuszczu i wysoką zawartość błonnika pokarmowego.

 

ZOBACZ TEŻ:Co zrobić, gdy ugryzie MUCHA KOŃSKA? Ukąszenie przez te owady może wywołać gorączkę

 

Jak przyrządzić karczochy?

Odetnij łodygę, która znajduje się nad nasadą. Następnie odetnij zewnętrzne, twarde liście oraz przytnij zdrewniałe końcówki liści bocznych. Potem pozbądź się czubka kwiatostanu na wysokości ok. 1/3 karczocha.

Na koniec przekrój warzywo na pół i za pomocą nożyka usuń wewnętrzną, „włochatą” część warzywa. Uważaj, aby nie pociąć przy tym „serca” karczocha. Oczyszczony karczoch włóż do zimnej wody z sokiem cytrynowym lub odrobiną octu- dzięki temu nie ściemnieje.

Następnie karczochy zanurz w wodzie, pamiętając, że na jedno warzywo przypada przynajmniej 1 litr wody. Gotujemy je w lekko osolonej wodzie z dodatkiem kilku kropel soku z cytryny do momentu, aż staną się miękkie (ok. 35–40 minut). Ugotowane  można podawać np. z sosem winegret.

 

Źródło:poradnikzdrowie /pixabay

Komentarze

Komentarze