Krewetki – dlaczego warto je jeść?

Krewetki to jeden z najczęściej spożywanych rodzajów skorupiaków. Lubicie jeść krewetki? To świetnie, ponieważ mają one wiele korzyści zdrowotnych!

Krewetki posiadają wiele walorów zdrowotnych. Obejmują one m.in. poprawę zdrowia kości i mózgu, kontrolę masy ciała oraz obniżone ryzyko chorób układu krążenia. Krewetka ma także właściwości przeciwzapalne i przeciwstarzeniowe, które pomagają zmniejszyć ryzyko różnych dolegliwości zdrowotnych. Wspomaga zdrowy wzrok i łagodzi zmęczenie oczu. Przynosi też ulgę w bólu menstruacyjnym.

Krewetki są idealne dla osób, które chcą wyeliminować nadmiar węglowodanów z diety, a także są bardzo ubogie w kalorie (około 1 kalorii/1 gram krewetek). Krewetka jest wypełniona białkiem i składa się głównie z wody, ale jest w niej też niewielka ilość tłuszczu. Jednak najbardziej korzystny aspekt krewetek to moc witamin i składników odżywczych, które ona zawiera.

Czytaj też: Niskowęglowodanowe przekąski. Wypróbuj je koniecznie!

krewetki
Unsplash

Dzięki krewetkom uzupełnisz swoje dzienne spożycie żelaza, wapnia, sodu, fosforu, cynku, magnezu i potasu, a także witaminy A, witaminy E i B6, a nawet witaminy B12! Krewetka zawiera też jod, tiaminę, ryboflawinę i niacynę. Jedzenie krewetek to przepyszny i skuteczny sposób na zrównoważone odżywianie i promowanie zdrowego ciała.

Podsumowując – niesamowite korzyści zdrowotne krewetek obejmują:

  • utrzymanie zdrowego mózgu i kości
  • zapobieganie chorobom sercowo-naczyniowym
  • zmniejszenie wypadania włosów
  • poprawę wzroku
  • spowolnienie procesu starzenia
  • złagodzenie objawów menstruacyjnych
  • poprawę nastroju

Czytaj też: Naukowcy ostrzegają! ZŁA DIETA przed ciążą MOŻE…

krewetki
Unsplash

Źródło: Healthline

Zdjęcia: Unsplash

 

Komentarze

Komentarze