Nie masz pomysłu na obiad? Przygotuj FIT SAŁATKĘ z awokado i tuńczykiem!

Nie masz pomysłu na dzisiejszy obiad? Koniecznie przygotuj sałatkę z awokado i tuńczykiem. Awokado nadaje przepisowi na sałatkę z tuńczyka zdrową i bardzo kremową konsystencję. Dzięki temu, nie musisz używać w późniejszym etapie majonezu. Sok z cytryny i kolendra sałatce niesamowitego świeżego smaku – może to być Twoja nowa ulubiona sałatka z tuńczyka.

W sałatce znajdziesz mnóstwo zdrowych składników.

Naukowcy informują, że awokado może być pomocne w regulowaniu poziomu cukru we krwi. Przeprowadzono badanie, podczas którego uczestnicy dodali połowę awokado do obiadu. Okazuje się, że po spożyciu awokado następuje uregulowanie poziomu cukru we krwi. U osób, które pominęły dodanie awokado do posiłku nastąpił znaczny wzrost tego poziomu.

Oprócz tego, awokado posiada bardzo dużo właściwości leczniczych. W jego składzie znajdują się dobroczynne kwasy, które obniżają poziom złego cholesterolu i regulują pracę jelit.

Składniki: 

450 gram tuńczyka (z puszki)

1 ogórek

2 duże lub 3 średnie awokado

1 mała cebula

1/4 szklanki kolendry

2 łyżki soku z cytryny

2 łyżki oliwy z oliwek

1 łyżeczka soli morskiej lub do smaku

1/8 łyżeczki czarnego pieprzu

Sposób przygotowania:

W dużej misce z sałatką połącz wszystkie składniki: pokrojony ogórek, plasterki awokado, cienko pokrojoną czerwoną cebulę, odsączonego tuńczyka i 1/4 szklanki kolendry. Następnie dodaj do nich 2 łyżki soku z cytryny, 2 łyżeczki oliwy z oliwek, 1 łyżeczką soli i 1/8 łyżeczki czarnego pieprzu. Wszystko dokładnie wymieszaj. Gotowe!

Życzymy smacznego!

Źródło zdjęcia: Youtube

Zobacz też: Chcesz SCHUDNĄĆ? Zrób te TRZY rzeczy!

Komentarze

Komentarze