Niezwykłe odkrycie dotyczące grzybów shiitake! Zmniejszają ryzyko zachorowania na…

Grzyby shiitake pomagają zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka. W Japonii, z której pochodzą, grzyby te już są aktywnie wykorzystywane w farmakologii do tworzenia leków przeciwnowotworowych. Alexander Khrenov, redaktor naczelny magazynu „School of Mushroom Growing”, opowiedział o niezwykłych zaletach tych grzybów na antenie radia Sputnik.

Co to są grzyby shiitake?

Shiitake to jadalne grzyby pochodzące z Azji Wschodniej. Ich kolor waha się od brązowego do ciemnobrązowego, a kapelusze osiągają od 5 do 10 cm szerokości. Shiitake to grzyby rosnące naturalnie na butwiejących drzewach liściastych. Około 83% shiitake jest uprawianych w Japonii, chociaż produkują je również Stany Zjednoczone, Kanada, Singapur i Chiny. Możesz znaleźć je w postaci świeżej, wysuszonej lub jako suplementy diety.

Czytaj też: Grzyby – czy mogą być niebezpieczne dla zdrowia?

Popularność grzybów shiitake

Według Khrenova, grzyby shiitake są bardzo popularne w Japonii i Chinach. Stosowanie tego produktu w żywności jest szeroko rozpowszechnione w krajach Dalekiego Wschodu, gdzie od dawna przypisywano potrawom z tych grzybów właściwości lecznicze.

„Mają bardzo silne immunomodulatory, których używa się do wytwarzania leków przeciwnowotworowych. Ponadto, podobnie jak wiele innych grzybów, mają bardzo bogate spektrum użytecznych właściwości, ale to właśnie przeciwnowotworowe działanie shiitake jest najsilniejsze” – wyjaśnił ekspert.

Khrenov dodał, że wszystkie grzyby jadalne są przydatne, ponieważ zawierają witaminy i aminokwasy. Jednak shiitake posiadają również zdolność wzmacniania układu odpornościowego.

Wcześniej eksperci nazwali produkty, których regularne stosowanie znacznie zmniejsza ryzyko raka. Należą do nich cebula, pomidory, jagody, grzyby i pietruszka.

Źródło: Healthline

Zdjęcie: Pixabay

Komentarze

Komentarze