Niezwykłe odkrycie! KAWA zmniejsza szansę wystąpienia…
Parzona, espresso, z automatu, rozpuszczalna, latte z syropem orzechowym i ta podana po turecku. Sposobów na przygotowanie kawy jest tak wiele, jak jej oddanych fanów…
Kawa niewątpliwie stała się jednym z nielicznych w pełni dozwolonych i rozpowszechnionych nałogów. Dlaczego? Ponieważ ma wiele zalet.
Dobrze wpływa na nastrój, pobudza do działania, zmniejsza nawet szansę wystąpienia pewnych odmian raka. O jej zbawiennym wpływie na zdolności pojmowania i przyswajania wiedzy, np. w trakcie sesji, przekonują się miliony studentów na całym świecie. O kawie zdaje się wiemy już prawie wszystko.
Niedawno grupa badaczy z Uniwersytetu Johna Hopkinsa opublikowała wyniki badań, według których kawa, podana tuż po nauce, wpływa lepiej na zdolność zapamiętania materiału niż jej porcja, wypita przed przystąpieniem do nauki.
Michael Yassa zgromadził grupę studentów, którym przedstawiał kolejno plansze z obrazami. Bezpośrednio po badaniu części uczestników podał 200 mg kofeiny w tabletkach. Pozostałym zaaplikował środki placebo. 24 godziny później spotkał się ponownie z badanymi, by sprawdzić, w jakim stopniu zapamiętali pokazywane dnia poprzedniego obrazki.
Czytaj też: Zielona kawa – czy rzeczywiście odchudza? Poznaj prawdę!
Wśród przygotowanych plansz znalazły się te, które uczestnicy widzieli wcześniej, jak i nowe, zwane „przynętami”, które różniły się od oryginalnych obrazów, pokazanych podczas pierwszego etapu badania jakimś detalem. Zadaniem uczestników było wskazanie, które plansze już widzieli, które są całkowicie nowe a które są modyfikacją starych. Przy wskazaniu obrazów-przynęt dużo lepiej wypadły osoby, które zażyły tabletki z kofeiną.
Jak ujawniły wyniki badań, wpływ kawy, wypitej tuż po procesie nauki, wpływa doskonale na zdolność skonsolidowania i zapamiętania porcji materiału, który próbowaliśmy wkuć na pamięć. Jakie mechanizmy w mózgu są za to odpowiedzialne, wciąż pozostaje zagadką.
Na proces zapamiętywania ma także porcja kawy. Najbardziej optymalna dawka to 200 mg kofeiny. Normalna filiżanka kawy zawiera jej 80-120 mg. Im więcej kofeiny krąży nam w żyłach, tym mniej efektywnie i skutecznie działamy. Dlaczego? Ponieważ nasz organizm jest zbyt pobudzony i niezdolny do koncentracji. Oczywiście, odpowiednia porcja jest sprawą indywidualną, jednak z kawą nie należy przesadzać. To w końcu używka.
Czytaj też: Cukrzyca typu 2: Picie TEGO napoju może pomóc obniżyć poziom cukru we krwi!
Źródło: Womanitely
Zdjęcia: Unsplash