Nudna i jałowa? CO możesz jeść na diecie lekkostrawnej?

Dieta lekkostrawna zalecana dla osłabionych z problemami żołądkowymi, osłabionych czy seniorów kojarzy się głównie z kleikami i gotowanym mięsem z kurczaka.

Takie dania nie wyglądają atrakcyjnie i nie mają walorów smakowych, do jakich jesteśmy przyzwyczajeni. Jak jednak mówi dietetyczka Hanna Stolińska, dieta lekkostrawna nie musi być nudna i jałowa.

 

budyń, kaszka, kleik
fot. dzieckoifigura.pl

 

Ekspertka wskazała szereg produktów, jakie można jeść na diecie lekkostrawnej. Podpowiedziała też, że nawet jeśli część z z nich jest nieco „cięższa” to nie musimy z nich rezygnować. Wystarczy je zmielić czy zblendować i już będą dla nas lżejsze do strawienia.

 

Co jeść na diecie lekkostrawnej?

Oto lista proponowanych produktów:

 

„1. Chleb orkiszowy, płatki owsiane, drobne kaszę, makaron pełnoziarnisty, ziemniaki i bataty bez tłuszczu.
2. Zielone warzywa liściaste, pomidor bez skóry, ogórek bez skóry, rzodkiewka, marchew, seler, pietruszka, dynia, pieczona papryka bez skóry, cukinia.
3. Owoce takie jak mus jabłkowy czy gruszkowy, ananas, melon, mango, pomarańcza, papaja.
4. Jogurt naturalny, chudy twarożek
5. Chude mięso, chude ryby np dorsz, tofu, soczewica czerwona, jajka na miękko
6. Awokado, miksowane na proszek orzechy i pestki oraz dodawać troszkę oleju np lnianego.”

 

Jak więc widać, katalog produktów na diecie lekkostrawnej jest nieco szerszy niż tylko gotowany ryż i chude mięso. Dodatkowo istotny jest sposób przygotowania danego dania.

 

 

Komentarze

Komentarze