Odkryto związek między dietą a śmiertelnością z powodu koronawirusa!

Naukowcy odkryli związek między dietą a śmiertelnością spowodowaną koronawirusem. Wykazano, że kraje, których mieszkańcy przestrzegają diety bogatej w kiszone produkty – takie jak np. kapusta czy kiszone ogórki oraz produkty mleczne, wykazują najniższe wskaźniki śmiertelności.

Dieta bogata w kiszonki

W swoich badaniach naukowcy doszli do wniosku, że niski wskaźnik śmiertelności w Niemczech, Austrii, Czechach, Chinach i Turcji był promowany przez zwyczaj spożywania kiszonej kapusty i produktów mlecznych przez mieszkańców tych krajów.

„Niskotłuszczowe i kwaśne produkty mleczne są częścią wielu diet, których racjonalność została udowodniona. Wspomagają wydalanie kwasu moczowego, normalizują metabolizm lipidów i węglowodanów oraz są źródłem wapnia i witaminy D” – wyjaśniła dietetyk Natalya Pugacheva.

Czytaj też: Naukowcy zorganizowali koncert, aby zbadać rozprzestrzenianie się koronawirusa. Odkryli, że…

Silny układ odpornościowy

Ale według ekspertów jedzenie nie wpływa na wirusa, tylko na ludzki układ odpornościowy. Tworzą go między innymi nawyki żywieniowe człowieka: aby wytworzyć odporność, należy przez kilka lat przestrzegać określonej diety. Niewłaściwe odżywianie może prowadzić do wielu chorób: otyłości lub cukrzycy. One z kolei pogarszają przebieg zakażenia koronawirusem.

Statystyki dotyczące COVID-19

Jak dotąd na całym świecie wirusem COVID-19 zaraziło się ponad 27 milionów ludzi, z czego śmierć poniosło 881 tysięcy osób. 18 milionów osób uznaje się za wyleczone. Pozostała część wciąż walczy z wirusem.

POLSKA:

Łączna liczba przypadków
71 126
Ozdrowienia
55 113
Zgony
2124

Źródło: Daily Mail

Zdjęcie: Pixabay

Komentarze

Komentarze