Orkisz – źródło białka, witamin i minerałów! Dobroczynne działanie diety orkiszowej.

Orkisz jest najbardziej wartościowym zbożem i zawiera wszystko, czego człowiek potrzebuje w zdrowej diecie. Zawiera biologiczne wysokowartościowe białka, węglowodany złożone, składniki mineralne, a także chroniące zdrowie witaminy i mikroelementy. Orkisz bogaty jest w aktywne składniki wspomagające zdrowie i chroniące przed chorobami. Jak dieta orkiszowa wpływa na zdrowie i samopoczucie?

pixabay.com

Uprawa

Orkisz zawiera szereg pozytywnych cech także pod względem uprawy. Nie ma wielu wymagań, jest wytrzymały, odporny na chłód i odznacza się niską podatnością na choroby. Zboże to rośnie nawet na wysokich terenach położonych ponad 1000 metrów nad poziomem morza. Dodatkowo, orkisz jest najczystszym artykułem spożywczym, ponieważ może rosnąć bez chemii. Dzięki swojej wytrzymałości odznacza się wieloma zaletami ekologicznymi. Nie potrzebuje chemicznych nawozów, pestycydów i fungicydów, przez co jego uprawa nie niszczy ziemi, ani wód gruntowych.

Wartościowe działanie orkiszu

Ogólna zawartość protein w orkiszu waha się między 10 a 18%, w zależności od klimatu, promieniowania słonecznego i warunków glebowych. Orkisz nie wywołuje alergii i jest najdelikatniejszym ze wszystkich zbóż. Jest lekkostrawny, a także może być stosowany w diecie redukcyjnej i dla diabetyków. Wspomaga ukrwienie i działa rozgrzewająco. Wspomaga także skład morfologiczny krwi i rozwój mięśni. Jego zastosowanie jest wszechstronne.

Orkisz w diecie

Produkty orkiszowe stosowane w formie diety podstawowej są w stanie całkowicie złagodzić uszczerbki na zdrowiu spowodowane nieprawidłowym sposobem odżywiania. Ziarno orkiszu zawiera nie tylko wszystkie podstawowe substancje potrzebne zdrowemu organizmowi, lecz także aktywne substancje odżywcze wspomagające wzrost i rozwój komórek. Delikatna struktura włókien orkiszu wpływa na regenerację jelit, odciążenie układu trawiennego i dobrego trawienia. Dieta orkiszowa przyczynia się do unormowania poziomu cukru i cholesterolu we krwi. Uzdrawiające działanie diety orkiszowej obejmuje cały organizm. Dzięki diecie orkiszowej poprawia się ogólne samopoczucie, wydajność i kondycja.

Orkisz a układ odpornościowy

Dobroczynne właściwości diety orkiszowej zauważalne są także przy wspomaganiu prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego. Orkisz działa jak naturalny antybiotyk, a zawarte w nim witaminy z grupy B stymulują prawidłowe funkcjonowanie organizmu.

Orkisz a poprawa nastroju

Wiele substancji zawartych w orkiszu odpowiada za poprawę nastroju. Orkisz ma wysoka zawartość fenyloalaniny i tryptofanu. Obydwa aminokwasy stanowią ważne substancje wyjściowe dla hormonów rozweselających, które odpowiadają za przewodzenie impulsów nerwowych w organizmie. Orkisz stoi wysoko na liście artykułów spożywczych, które poprawiają nastrój i stabilizują nerwy.

Produkty z orkiszu

Z ziaren orkiszu wytwarza się wiele produktów, np. mąkę, pieczywo, otręby, kawę, kaszę i płatki. Niezwykłą popularnością cieszy się chleb orkiszowy i płatki orkiszowe, które stosowane są zarówno w postaci surowej, jak i gotowanej. Warto stosować kaszę orkiszową jako dodatek do głównego dania, a kawa orkiszowa to ciekawa alternatywa dla miłośników „małej czarnej”.

Komentarze

Komentarze