Close Menu
    Ostatnie wiadomości

    Grzyby w diecie dzieci — kiedy i jakie można podawać?

    2025-07-23 11:47

    Zakaz telefonów w szkołach? ZPP: niech edukacja będzie wyjątkiem

    2025-07-22 15:42

    Babcia czy żłobek – co będzie lepsze dla Twojego dziecka?

    2025-07-21 14:00
    Facebook X (Twitter) Instagram
    Dzieje się!
    • Grzyby w diecie dzieci — kiedy i jakie można podawać?
    • Zakaz telefonów w szkołach? ZPP: niech edukacja będzie wyjątkiem
    • Babcia czy żłobek – co będzie lepsze dla Twojego dziecka?
    • Czy pozwolić nastolatce na depilację? Praktyczny poradnik dla rodziców
    • Narcyz w rodzinie? Chce mieć żonę i dzieci, ale nie chce być mężem ani ojcem
    • Lil Masti zakłada fundację „Dzieci są z nami”.
    • TEDi wycofuje popularną zabawkę dla dzieci – grozi ryzykiem zadławienia
    • Czy sikanie do morza jest bezpieczne? Prawda od popularnego naukowca
    Facebook X (Twitter)
    Dziecko i Figura
    • Strona główna
    • DZIECKO
    • Zdrowie
    • Mama i tata
    • Ciąża
    • Żywienie
    • Kontakt
    Dziecko i Figura
    Strona główna»DIETA»Oto 6 składników, które sprawiają, że zwykła sałatka TUCZY!
    DIETA

    Oto 6 składników, które sprawiają, że zwykła sałatka TUCZY!

    A.B.A.B.2019-11-27 08:302 minuty czytania
    Facebook Twitter LinkedIn Telegram Pinterest Tumblr Reddit Email
    sałatka
    Pixabay
    Udostępnij
    Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Email

    Myślimy, że nie ma nic zdrowszego do jedzenia niż sałatki. Ale nie zawsze sałatki są zdrowe. Radzimy, których składników unikać, żeby sałatka była naprawdę wartościowa.

    1. Rozdrobnione sery

    Sery są zdrowe, owszem, ale jeśli są to sery białe, o małej zawartości tłuszczu. Do sałatek zazwyczaj ścieramy zwykły żółty ser, który już taki zdrowy nie jest. Wystarczy zrezygnować z dwóch łyżek startego sera, a oszczędzimy sobie 170 kalorii, czyli jakieś 16 gramów tłuszczu.

    2. Crispy Noodles

    To ostatnio coraz modniejszy dodatek do sałatek, który pochodzi z Azji. Crispy Noodles są zwykłym makaronem, a makaron do lekkostrawnych nie należy.

    3. Smażony kurczak

    Białe mięso jest zdrowe i nie tuczy. Warto je spożywać, a szczególnie zamiast wieprzowiny. Jednak lepiej dodać do sałatki parowaną lub gotowaną, a nawet grillowaną pierś z kurczaka obsypaną przyprawami, niż to samo mięso usmażone wcześniej na oleju czy innym tłuszczu.

    Czytaj też: Bądź FIT i zadbaj o swoje ZDROWIE! Sałatka z kurczakiem i serem feta

    sałatka
    Pixabay

    4. Suszone owoce

    Wydawać by się mogło, że nie ma nic w nich złego. Niestety, do suszonych owoców, często dodawany jest cukier. Lepiej kupić świeże i wkroić do sałatki.

    5. Bekon z indyka

    Promowany jako mniej kaloryczny zamiennik tradycyjnego bekonu, nie zawsze taki jest. Często bekon z indyka ma tyle samo kalorii co wieprzowy, a dużo więcej substancji konserwujących.

    6. Awokado

    Choć jest rośliną, to ma strasznie dużo kalorii (w 100 gramach aż 221), dlatego lepiej zamiast awokado dodać do sałatki coś innego.

    Czytaj też: SAŁATKA bogata w WITAMINĘ C! Przygotujesz ją w 10 MINUT, potrzebne tylko 3 SKŁADNIKI!

    Źródło: Womanitely
    Zdjęcia: Pixabay
    ciało dieta sałatka sałatki tuczące sałatki waga zdrowie
    Udostępnij. Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr Email

    Podobne artykuły

    Grzyby w diecie dzieci — kiedy i jakie można podawać?

    2025-07-23 11:47

    Zakaz telefonów w szkołach? ZPP: niech edukacja będzie wyjątkiem

    2025-07-22 15:42

    Czy pozwolić nastolatce na depilację? Praktyczny poradnik dla rodziców

    2025-07-20 22:46

    Narcyz w rodzinie? Chce mieć żonę i dzieci, ale nie chce być mężem ani ojcem

    2025-07-19 15:16

    TEDi wycofuje popularną zabawkę dla dzieci – grozi ryzykiem zadławienia

    2025-07-16 18:47

    Magia karmienia piersią — co naprawdę dzieje się w mózgu mamy i dziecka?

    2025-07-15 19:29
    Odpowiedz Anuluj odpowiedź

    Nie przegap
    DIETA

    Grzyby w diecie dzieci — kiedy i jakie można podawać?

    Grzyby to smaczny dodatek do potraw, ale podawanie ich dzieciom wymaga ostrożności. Pieczarki można wprowadzać już około 10. miesiąca życia, natomiast leśne grzyby są bezpieczne dopiero po 12. roku życia. Sprawdź, jak i kiedy podawać grzyby najmłodszym, by uniknąć problemów trawiennych.

    Zakaz telefonów w szkołach? ZPP: niech edukacja będzie wyjątkiem

    2025-07-22 15:42

    Babcia czy żłobek – co będzie lepsze dla Twojego dziecka?

    2025-07-21 14:00

    Czy pozwolić nastolatce na depilację? Praktyczny poradnik dla rodziców

    2025-07-20 22:46
    Społeczności
    • Facebook
    • Twitter
    Ostatnie wiadomości

    Grzyby w diecie dzieci — kiedy i jakie można podawać?

    2025-07-23 11:47

    Zakaz telefonów w szkołach? ZPP: niech edukacja będzie wyjątkiem

    2025-07-22 15:42

    Babcia czy żłobek – co będzie lepsze dla Twojego dziecka?

    2025-07-21 14:00

    Czy pozwolić nastolatce na depilację? Praktyczny poradnik dla rodziców

    2025-07-20 22:46
    Facebook X (Twitter)
    • Strona główna
    • Polityka prywatności
    © 2025 https://dzieckoifigura.pl

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.