Podstawowe zasady diety rozdzielnej – co jeść razem, a co oddzielnie by schudnąć?

Autorzy diety rozdzielnej podkreślają, że dieta rozdzielająca węglowodany i białko jest rozwiązaniem dla osób, które chcą żyć zdrowo i aktywnie, a także dla tych, którzy chcą stracić zbędne kilogramy. Jakie są podstawowe zasady diety rozdzielnej? Co jeść razem, a co oddzielnie?

unsplash.com

Dlaczego powinniśmy spożywać białko i węglowodany oddzielnie?

Pożywienie zawierające białko i węglowodany powinno być przyjmowanie oddzielnie – trawienie białka wymaga mocno kwaśnego środowiska, natomiast węglowodany potrzebują środowiska zasadowego. Oba te elementy nie mogą być równocześnie przyswajane przez organizm. Ścisły rozdział białka i węglowodanów jest właściwie niemożliwy, gdyż większość produktów spożywczych zawiera oba te składniki, choć w różnych proporcjach. Zasada diety rozdzielnej polega na tym, by spożywać albo produkty bogate w białko, albo w węglowodany.

Najważniejsze zasady diety

W diecie rozdzielnej można łączyć produkty:

  • z grupy produktów o dużej zawartości białka i grupy neutralnej,
  • z grupy neutralnej,
  • z grupy produktów o dużej zawartości węglowodanów i grupy neutralnej.

Typy produktów spożywczych

Przy podziale produktów na poszczególne grupy należy zwrócić uwagę na pewne szczegóły:

  • Owoce zawierają dużo kwasów owocowych, które zaburzają trawienie węglowodanów. Stąd też większość owoców zalicza się do grupy produktów, które zawierają więcej białka, jakkolwiek są go pozbawione.
  • Tylko „właściwe” mleko zaliczane jest do grupy produktów o przewadze białka. Zakwaszone produkty mleczne traktuje się jako neutralne, gdyż poprzez enzymatyczną fermentację kwasu mlekowego rozpoczyna się proces trawienny, odciążający organy trawienne.
  • Podczas gdy całe jajko i białko należą do grupy produktów, które zawierają więcej białka, to żółtko ze względu na wysoką zawartość tłuszczu, jest uznawane za neutralne. W przypadku sera żółtego zawartość tłuszczu decyduje o przynależności do grupy: tłusty ser od 45% zawartości tłuszczu jest neutralny, a w przypadku mniej tłustych gatunków sera przeważa zawartość białka, stąd zaliczane są one do grupy produktów bogatych w białko.

Produkty z grupy o dużej zawartości białka

  • mięso (wołowina, cielęcina, jagnięcina, baranina, drób, szynka i podroby),
  • ryby (wszelkie gatunki ryb),
  • owoce (owoce pestkowe, owoce cytrusowe, jagody),
  • warzywa (gotowane pomidory, sok pomidorowy, przecier pomidorowy),
  • jajka,
  • mleko i nabiał (mleko o każdej zawartości tłuszczu, ser żółty do 45% tłuszczu w masie suchej),
  • produkty sojowe.

Produkty z grupy o dużej zawartości węglowodanów

  • zboże (pszenica, orkisz, żyto, jęczmień, gryka, owies, kukurydza, proso, ryż),
  • produkty zbożowe (mąka pszenna i ziemniaczana, kasza manna, chleb, płatki śniadaniowe, makarony, ciasto),
  • owoce słodkie (banany, figi, daktyle, suszone owoce),
  • warzywa bogate w skrobię np. ziemniaki,
  • inne produkty np. piwo, cukier, miód, nektar gruszkowy, proszek do pieczenia.

Produkty z grupy neutralnej

  • owoce takie jak rodzynki, czarne jagody, oliwki, awokado,
  • warzywa i sałata (wszelkie surowe i gotowane warzywa liściaste i z rodziny kalafiorowatych),
  • mleko i nabiał (wszelkie zakwaszone produkty mleczne, takie jak maślanka, kwaśne mleko, kefir, jogurt, śmietanka, a także śmietanka do kawy, bita śmietana, i wszystkie gatunki sera np. kozi, twarożek, mozzarella, mascarpone),
  • tłuszcze roślinne do gotowania i smażenia, nierafinowane tłuszcze roślinne, tłuszcze pochodzenia zwierzęcego.

Komentarze

Komentarze