Produkty, które zostały BŁĘDNIE uznane za „dobre dla zdrowia”
Dietetycy wymienili produkty spożywcze, które wielu z nas błędnie uważa za korzystne dla naszego zdrowia – czytamy na portalu Eat This, Not That!
Wafle ryżowe
Badacze z Centrum Zapobiegania Otyłości Fundacji New Balance zalecają unikanie wafli ryżowych. Ze względu na wysoką zawartość węglowodanów prostych posiadają one wysoki indeks glikemiczny. Oznacza to, że nasycenie następuje szybko, ale nie na długo: po godzinie powróci uczucie głodu.
Nie pij też dużych ilości kawy
Według doktora Mamta M. Mamika osoba dorosła może spożywać nie więcej niż 400 miligramów kofeiny dziennie, co odpowiada 120 mililitrom napoju.
Czytaj też: Jak przezwyciężyć WIECZORNĄ ochotę na słodycze? Oto 3 proste kroki!
Mleko sojowe
Szkodliwe okazało się również mleko sojowe, którym wiele osób często zastępuje mleko krowie.
„Naśladuje hormon estrogen i aktywuje jego receptory w organizmie” – wyjaśniają naukowcy.
„Istnieje wiele innych alternatyw dla mleka sojowego, na przykład mleko migdałowe” – dodają.
Gotowe wypieki
Lekarze radzą wykluczyć z diety gotowe wypieki.
„Staram się unikać pokarmów zawierających tłuszcze trans, syrop kukurydziany i cukier” – powiedziała kardiolog Eugenia Janos.
„Podnoszą zły cholesterol (LDL) i obniżają dobry (HDL) cholesterol, zwiększając ryzyko zawału serca i udaru mózgu”.
Muesli
Muesli znajduje się na liście niezdrowej żywności ze względu na wysoką zawartość kalorii. Mała porcja zawiera około 600 kalorii, 30 gramów tłuszczu i 24 gramy cukru. Ponadto lekarze zalecają unikanie koktajli owocowych i komercyjnych soków, płatków kukurydzianych, dietetycznej Coli i warzyw w puszkach.
Źródło: Eat This, Not That!
Zdjęcie: Pixabay