Przyczyna naszego ZAMIŁOWANIA do WĘGLOWODANÓW odkryta! Odpowiada za to SZÓSTY SMAK?!

Do niedawna twierdzono, że istnieją 4 smaki: słony, słodki, gorzki i kwaśny. W 2009 roku badania naukowe dowiodły, że jesteśmy w stanie rozróżnić jeszcze jeden smak- umami, nazwany również smakiem pikantnym. Za pretendentów do szóstego smaku uznawano smak oleogustus- smak tłusty  oraz smak bez smaku- kokumi.

Jednak przeprowadzone niedawno badania przez uczonych z Uniwersytetu Stanowego w Oregonie wskazują na istnienie szóstego smaku, który odpowiada za nasze zamiłowanie do pieczywa, makaronów, słodkości- czyli produktów bogatych w węglowodany złożone.

Uczestnicy badania mieli do spróbowania 22 roztwory płynne z rozpuszczonymi w różnych proporcjach węglowodanami. Określili oni ich smak jako „skrobiowy”.

Uważam, że właśnie dlatego ludzie wolą węglowodany złożone”- stwierdza Juyun Lim z Uniwersytetu Stanowego w Oregonie.

źródło: msn.com

zdjęcie : pixabay.com

KB

 

Komentarze

Komentarze