Sycący OBIAD BEZ MIĘSA? Jest zdrowszy niż myślisz!

Jeśli nie macie pomysłu na  obiad, przychodzimy z pomocą! W artykule znajdziecie przepis na pyszne i zdrowe, a przy tym wegetariańskie danie. Poniżej umieściliśmy składniki niezbędne do przygotowania gulaszu bez mięsa.

Danie w głównej mierze bazuje na fasoli. W jej składzie znajdziecie mnóstwo właściwości odżwyczych, m. in. witaminy z grupy B (B1, B2), C i E, a także magnez i fosfor. Jedzenie nasion fasoli skutecznie redukuje poziom złego cholesterolu, korzystnie wpływa na pracę serca, polecana jest osobom, które borykają się z nadciśnieniem. Dodatkowo, jedzenie fasoli przyspiesza metabolizm i poprawia perystaltykę jelit.

Jak przyrządzić wegetariański gulasz?

SKŁADNIKI NA 4 DUŻE PORCJE:

• PÓŁ KILOGRAMA FASOLI BIAŁEJ (DO NAMOCZENIA)
• 2 ZIEMNIAKI (OKOŁO 300 G)
• 2 MARCHEWKI
• CZERWONA PAPRYKA
• ZIELONA PAPRYKA
• CZERWONA CEBULA
• 4 ZĄBKI CZOSNKU
• 2 ŁYŻKI KONCENTRATU POMIDOROWEGO
• 2 CM KORZENIA ŚWIEŻEGO IMBIRU
• NATKA PIETRUSZKI
• 1 ŁYŻECZKA OLIWY Z OLIWEK
• SUGEROWANE PRZYPRAWY: SÓL, PIEPRZ, OSTRA PAPRYKA,
KUMIN, OREGANO, KURKUMA, PAPRYKA WĘDZONA

PRZYGOTOWANIE:

1. NAMOCZ FASOLĘ PRZEZ NOC
2. ODCEDŹ FASOLĘ, WYPŁUCZ JĄ BARDZO DOKŁADNIE
(KILKA RAZY, TO ZMNIEJSZY RYZYKO WZDĘĆ)
3. WSTAW FASOLĘ I GOTUJ AŻ ZMIĘKNIE
4. OBIERZ MARCHEW I ZIEMNIAKI, POKRÓJ W DUŻĄ KOSTKĘ
5. PORA POKRÓJ W CIENKIE PLASTRY
6. DODAJ WARZYWA DO GOTUJĄCEJ SIĘ, MIĘKKIEJ FASOLI
7. POKRÓJ CEBULĘ, CZOSNEK , PAPRYKI I IMBIR
8. PODSMAŻ NA MINIMALNEJ ILOŚCI OLEJU
9. PRZEŁÓŻ WARZYWA Z PATELNI DO FASOLKI
10. DODAJ KONCENTRAT POMIDOROWY I PRZYPRAWY: SÓL, PIEPRZ,
OSTRA PAPRYKA, KUMIN, OREGANO, KURKUMA, PAPRYKA WĘDZONA
11. ZAGOTUJ
12. PRZED JEDZENIEM POSYP NATKĄ PIETRUSZKI

Zobacz też: Nie daj się NOWOTWOROM! Włącz do swojej codziennej diety TEN SKŁADNIK

Źródło: na podstawie przepisu dietetyczki mgr Moniki Ciesielskiej (DrLifeStyle)

Źródło zdjęcia: pixabay.com

Komentarze

Komentarze