TE PRODUKTY WYWOŁUJĄ ZGAGĘ! Dowiedz się, jak skutecznie pokonać zgagę

Zgaga to nieprzyjemne pieczenie w przełyku i niekiedy ból w klatce piersiowej. Refluks kwasowy wywołuje zgagę.

Pojawia się on, gdy soki trawienne cofają się do przełyku. Z kolei za cofanie się treści żołądkowej przełyku odpowiada nieprawidłowo pracujący zwieracz przełyku. Czy da się temu zaradzić?

 

Jeśli refluks żołądkowy występuje sporadycznie i nie towrzyszą temu inne objawy (np.wzdęcia, ból brzucha czy suchy kaszel), można zdecydowanie zminimalizować zgagę.

Te produkty przyczyniają się do powstawania zgagi:

kawa, herbata, alkohol, cola, pomidory,czekolada, ostre przyprawy. Owoce cytrusowe powodują zakwaszenie, a napoje zawierające kofeinę wykazują podobne działanie do histaminy, zwiększając kwas żołądkowy. Ponadto: tłuste pokarmy oraz mięta, melisa, koper. Te zioła osłabiają mięśnie dolnego zwieracza przełyku. W przypadku zgagi nie pij mleka. Mleko stymuluje żołądek do większej produkcji kwasu żołądkowego.

 

ZOBACZ TEŻ:To stało się na oczach jej rodziny. Ciało nastolatki zostało rozszarpane przez…

 

Co na zgagę?

Pij napar z lipy oraz siemienia lnianego. Przygotuj jedną łyżeczkę miodu z drugą łyżeczką octu jabłkowego. Jedz drób oraz chude ryby. W przypadku powtarzającego się refluksu żołądkowego warto skonsultować to ze specjalistą.

 

Źródło:tatasos/ pixabay

 

Komentarze

Komentarze