Dziecko i Figura

Główna

TO warzywo NA PEWNO masz w DOMU! Zrób PESTO z…

pesto

Pesto to zielony sos, oryginalnie przygotowywany z bazylii, parmezanu i oliwy.

Zastosowanie pesto jest bardzo szerokie – możemy go dodać do makaronu, posmarować pieczywo a także podawać jako dodatek do sałaty czy serów.

Pierwotnie ucierane było w marmurowych moździerzach, ale obecnie blendery i miksery bardzo ułatwiają jego przygotowanie. Powstało też wiele wariacji na temat tego sosu, a dziś proponujemy jedną z nich, czyli pesto z natki marchewki!

 

Składniki:

natka z 2 pęczków marchewki
2-3 ząbki czosnku
pół szklanki orzechów  (nerkowce, włoskie, piniowe, ew. migdały)
sok z połówki cytryny
oliwa z oliwek
sól do smaku

 

Przygotowanie:

Natkę dokładnie myjemy i kroimy na mniejsze kawałki, Wszystkie składniki blendujemy stopniowo dodając oliwę, do uzyskania gładkiej masy.

Tak przygotowany sos przekładamy do słoików i przechowujemy w lodówce.

 

fot. pixabay

Przepis: farmaswietokrzyska.pl





  
Wyżej