Trwa sezon na szparagi! Przepis na zupę szparagową z ziemniakami i fetą
Ta zupa jest pyszna i zdrowa. Możesz ją szybko przygotować. Smakuje każdemu, bez względu na wiek. Szparagi bez problemu znajdziesz już na sklepowych półkach. Przyszła pora na zupę szparagową.
Składniki:
– 10 szparagów
– ½ kg. Młodych ziemniaków
– 1 łyżka oliwy extra vergine
– 2 łyżki masła
– 2 ząbki czosnku
– 1 litr bulionu warzywnego lub drobiowego
– 1/3 łyżeczki kurkumy
– 4 łyżki posiekanego koperku i szczypiorku
– 200g śmietany 18%
– ser feta
Przygotowanie zupy:
W garnku z grubym dnem podsmaż pokrojone w kostkę ziemniaki, dodaj czosnek i smaż przez 2 min. Następnie wlej gorący bulion, dodaj kurkumę i wszystko zagotuj.
Odłam jasne i twarde końcówki szparagów, a końce wyrzuć. Łodygi opłucz, pokrój na cienkie plasterki, główki zachowaj w całości. Gdy ziemniaki będą miękkie to dodaj szparagi i gotuj przez ok. 1 min.
Dodaj koperek i odstaw z ognia. Następnie dodaj śmietanę i wszystko wymieszaj. Podawaj z pokruszoną fetą i szczypiorkiem.
Źródło: Kwestia smaku
Zdjęcia: Pexels