Trwa sezon na szparagi! Przepis na zupę szparagową z ziemniakami i fetą

Ta zupa jest pyszna i zdrowa. Możesz ją szybko przygotować. Smakuje każdemu, bez względu na wiek. Szparagi bez problemu znajdziesz już na sklepowych półkach. Przyszła pora na zupę szparagową. 

Składniki:

– 10 szparagów

– ½ kg. Młodych ziemniaków

– 1 łyżka oliwy extra vergine

– 2 łyżki masła

– 2 ząbki czosnku

– 1 litr bulionu warzywnego lub drobiowego

– 1/3 łyżeczki kurkumy

– 4 łyżki posiekanego koperku i szczypiorku

– 200g śmietany 18%

– ser feta

Przygotowanie zupy:

W garnku z grubym dnem podsmaż pokrojone w kostkę ziemniaki, dodaj czosnek i smaż przez 2 min. Następnie wlej gorący bulion, dodaj kurkumę i wszystko zagotuj.

Odłam jasne i twarde końcówki szparagów, a końce wyrzuć. Łodygi opłucz, pokrój na cienkie plasterki, główki zachowaj w całości. Gdy ziemniaki będą miękkie to dodaj szparagi i gotuj przez ok. 1 min.

Dodaj koperek i odstaw z ognia. Następnie dodaj śmietanę i wszystko wymieszaj. Podawaj z pokruszoną fetą i szczypiorkiem.

Źródło: Kwestia smaku

Zdjęcia: Pexels

Komentarze

Komentarze