Uwaga: GORCZYCA z SALMONELLĄ! Nie kupuj gorczycy TEJ firmy!

Główny Inspektorat Sanitarny ostrzega: gorczyca tej formy zawiera salmonellę.

Gorczyca wykorzystywana jest przede wszystkim do produkcji musztardy. Stanowi także przyprawę do pieczonych czy smażonych mięs, ryb, potraw z jaj i sera. A w sezonie na ogórki, jej ziarenka  wkładamy także do słoików z ogórkami kiszonymi czy konserwowymi.

Tymczasem w partii produktu znalazła się Salmonella Typhimurium. Chodzi o przyprawę „Gorczyca biała cała” marki Prymat, 30 g, numer partii 1298133.

 

gorczyca – gis.gov.pl

 

Przypomnijmy, że salmonella powoduje nieżyty żołądkowo – jelitowe, więc nie powinniśmy spożywać gorczycy ze wskazanej partii produktu. Jednocześnie Główny Inspektorat Sanitarny podjął działania mające na celu wycofanie tego produktu ze sprzedaży.

 

fot. pixabay

Komentarze

Komentarze