Uważaj na KŁAMSTWA PRODUCENTÓW! Na co zwrócić uwagę na etykietach pieczywa?

Na co zwrócić uwagę podczas zakupu pieczywa? KATARZYNA BOSACKA TO DZIENNIKARKA ORAZ PROWADZĄCA PROGRAMÓW: „CO NAS TRUJE”, „WIEM CO JEM WIEM CO KUPUJĘ”. PROGRAMY TE SĄ EMITOWANE PRZEZ STACJĘ TVN STYLE.

Jakiś czas temu dziennikarka radziła czytelniczkom czasopisma „Świat kobiet” jak odróżnić zdrowe pieczywo od tego mówiąc kolokwialnie”chemicznego”.

Zdrowe pieczywo powinna zawierać w swoim składzie wyłącznie naturalne składniki, zawierać takie witaminy jak: B1, B2, B6, witaminę E, kwas foliowy. Powinno być wykonane z mąki pełnoziarnistej.

Wielu producentów pieczywa próbuje nas nieco oszukiwać oryginalnymi nazwami pieczywa. Sugerując się jedynie nazwą, nie zdajemy sobie sprawy, że w środku znajdują się niezdrowe dla naszego organizmu składniki!

CZYTAJ ETYKIETY! Na co zwrócić uwagę?

-Nazwy „wiejski”, „staropolski” – mają znaczenie wyłącznie wtedy, kiedy są pozbawione chemicznych składników i polepszaczy! Na etykiecie powinny widnieć następujące składniki: naturalny zakwas, mąka żytnia, woda, sól.

-Zdrowy, naturalny chleb nigdy nie zawiera konserwantów!

-Chleb tostowy nie jest chlebem, a bułką, pozbawioną wszelkich mikroelementów i witamin. Ma za to mnóstwo kalorii, od których tyjemy! Czas przydatności chleba tostowego jest bardzo długi, już chyba rozumiecie dlaczego?

-Nie sugerujcie się nazwami chelba „Fit” czy „Light” – taki chleb raczej odchudzi nas z oszczędności, a nie z nadmiaru kilogramów 🙂

A wy jakie pieczywo kupujecie najczęściej? Koniecznie napiszcie w komentarzu!

Źródło: na podst. wypowiedzi Katarzyny Bosackiej – Świat kobiety

Źródło zdjęcia: Instagram

Zobacz też: ODRA ZNOWU ATAKUJE! Coraz więcej chorych! Znany lekarz OSTRZEGA

Komentarze

Komentarze