Używasz JEJ w swojej KUCHNI? UWAŻAJ, to siedlisko BAKTERII!

Magazynują w sobie mnóstwo bakterii, które mogą zaszkodzić naszemu zdrowiu. Jej czyszczenie nie pomaga a jedynym rozwiązaniem jest częsta wymiana. Mowa o gąbce do naczyń, która występuje chyba w każdej kuchni. Przeprowadzone niedawno badania gdzie pod lupę wzięto 14 gąbek przyprawiają o ciarki, bo wykryto w nich aż 362 typy bakterii. Jak stwierdza profesor Markus Egert, przewodniczący badań pięćdziesiąt procent najczęściej spotykanych na nich bakterii to potencjale patogeny, czyli czynniki chorobotwórcze. 

Większość z tych bakterii występuje w wodzie i na ludzkiej skórze. I tak przykładowo wykryta Moraxella Osloensis wywołuje u ludzi różne infekcje ale odpowiada też za brzydki, wilgotny zapach gąbki. 

Gąbki stanowią znakomite siedlisko dla bakterii ze względu na swoją strukturę. A jeden centymetr sześcienny używanej gąbki może zawierać nawet 54 000000000 bakterii. Jak mówi profesor jest ich więcej niż ludzi na świecie i jeszcze jedynym miejscem gdzie osiągają takie stężenie jest … kał!.

Niestety mycie gąbki czy płukanie lub wyparzanie nic nie daje. Jedynym rozwiązaniem jest jej częsta wymiana, przynajmniej raz w tygodniu.

źródło: msn.com

zdjęcie: pixabay.com

KB

 

Komentarze

Komentarze