Witamina C – kto potrzebuje jej najwięcej? Objawy niedoboru i naturalne źródła witaminy.

Witamina C (kwas askorbinowy) jest niewątpliwie bardzo potrzebna ludzkiemu organizmowi. Jej regularne stosowanie pomaga zapobiec wielu schorzeniom. Jakie są właściwości zdrowotne kwasu askorbinowego i kto powinien suplementować więcej witaminy C?

pixabay.com

Właściwości witaminy C

Witamina C jest niezwykle potrzebna zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym, ponieważ pozytywnie wpływa na układ odpornościowy. Jej systematyczne spożywanie zmniejsza ryzyko przeziębienia, jednak nie uleczy już trwającej infekcji. Witamina C pozytywnie wpływa także podczas leczenia nadciśnienia, a także uszczelnia i wzmacnia układ krwionośny. Systematyczne suplementowanie kwasu askorbinowego wzmacnia stawy i kości i może zmniejszyć ryzyko wystąpienia udaru. Witaminę C stosuje się także w kosmetyce. Pomaga w walce z przebarwieniami, ujędrnia skórę i chroni ją przed szkodliwym działaniem promieni UV.

Objawy niedoboru witaminy C

  • znużenie i brak apetytu,
  • zgrubiałe, czerwone linie na spodzie języka,
  • plamki lub łuski na skórze ramion,
  • krwawienie dziąseł,
  • powoli gojące się rany,
  • bóle mięśni i stawów.

Kto najbardziej potrzebuje witaminy C?

Witamina C potrzebna jest każdemu człowiekowi, jednak niektórzy potrzebują jej znacznie więcej. Do tych osób zaliczają się:

  • palacze,
  • osoby regularnie spożywające alkohol,
  • diabetycy,
  • osoby prowadzące wyjątkowo stresujący tryb życia,
  • osoby mieszkające przy ruchliwych drogach.

Osoby palące i spożywające dużą ilości alkoholu o wiele trudniej przyswajają niezwykle potrzebną organizmowi witaminę C. Podobnie jest w przypadku diabetyków – ich organizm ma problemy z transportem witaminy przez błony śluzowe. Dodatkowo cukrzyca sprzyja miażdżycy, ale zwiększone dawki witaminy C potrafią te trudności przezwyciężyć. Ponadto witamina C ratuje osoby mieszkające przy uprzemysłowionych miast, osiedlach i ruchliwych drogach przed zatruciem gazem i pyłami. Warto pamiętać, że kwas askorbinowy jest jednym z niezwykle cennych dla zdrowia antyoksydantów.

Źródła witaminy C

Warto uwzględnić w jadłospisie naturalne źródła witaminy C. Największą zawartość kwasu askorbinowego wykazują:

  • owoce dzikiej róży,
  • truskawki,
  • porzeczki czarne,
  • natka pietruszki,
  • papryka,
  • brukselka,
  • brokuły,
  • orzechy włoskie,
  • chrzan,
  • koper zielony,
  • kiwi,
  • grejpfruty,
  • owoce głogu.

Zdrowy rozsądek i obserwowanie własnego organizmu, a także lekarz, który zna nasz ustrój, mogą określić zapotrzebowanie na witaminę C. Poziom jej w organizmie jest bardzo zmienny i zależy od wielu czynników, a warto mieć na uwadze, że magazynujemy ją w niewielkim zakresie.

Komentarze

Komentarze