Close Menu
    Ostatnie wiadomości

    Jak rozmawiać z dzieckiem o trudnych wydarzeniach światowych – wojny, kryzysy, migracje

    2025-03-28

    Jak radzić sobie z trudnymi pytaniami dzieci o śmierć, chorobę czy inne trudne tematy?

    2025-03-27

    Rodzicielskie wypalenie – jak rozpoznać objawy i gdzie szukać pomocy w 2025 roku

    2025-03-27
    Facebook X (Twitter) Instagram
    Dzieje się!
    • Wychowanie przez sztukę – jak muzyka, teatr i plastyka kształtują osobowość dziecka?
    • Jak rozmawiać z dzieckiem o trudnych wydarzeniach światowych – wojny, kryzysy, migracje
    • Dzień Żelków – słodkie szaleństwo, na które dziś możesz sobie pozwolić
    • Jak radzić sobie z trudnymi pytaniami dzieci o śmierć, chorobę czy inne trudne tematy?
    • Rodzicielskie wypalenie – jak rozpoznać objawy i gdzie szukać pomocy w 2025 roku
    • Jak ograniczyć fast foody – Alternatywne przepisy na domowe, zdrowe wersje ulubionych dań
    • Jak rozmawiać z nastolatkiem, który zamyka się w sobie?
    • Dieta eliminacyjna u dzieci – kiedy i jak bezpiecznie wprowadzać ograniczenia pokarmowe
    Facebook X (Twitter)
    Dziecko i Figura
    • Strona główna
    • DZIECKO
    • Zdrowie
    • Mama i tata
    • Ciąża
    • Żywienie
    • Kontakt
    Dziecko i Figura
    Strona główna»Główna»Wybierasz się na ZAKUPY? Katarzyna BOSACKA radzi: Jak NIE marnować PIECZYWA?
    Główna

    Wybierasz się na ZAKUPY? Katarzyna BOSACKA radzi: Jak NIE marnować PIECZYWA?

    M. A.M. A.2019-08-312 minuty czytania
    Facebook Twitter LinkedIn Telegram Pinterest Tumblr Reddit Email
    marnować
    youtube
    Udostępnij
    Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Email

    Odkąd Polacy stali się bogatsi, „nauczyli” się też jak marnować jedzenie.

    Wyrzucamy różne produkty: zwiędłe warzywa, przeterminowany nabiał czy stare pieczywo. Ale jak go nie marnować, podpowiada Katarzyna Bosacka w najnowszym odcinku EkoBosacka.

    Na początek wcale nie będzie o tym, co zrobić z czerstwym chlebem czy bułką. Dlatego, że cała sprawa zaczyna się od zakupów! Otóż jeśli kupimy pieczywo w supermarkecie, które jest pieczone z mrożonek na miejscu, to jest ono słabej jakości. Co prawda pięknie pachnie, ale na drugi dzień jest twarde bądź się kruszy. I takie, bez żalu wyrzucamy, bądź dajemy ptakom. Zatem pierwszym krokiem są zakupy w dobrej piekarni. Pieczywo powinno być prawdziwe – wypiekane na bieżąco na dobrej mące, i zakwasie bądź drożdżach.

     

    Jeśli jednak kupiliśmy – dobre czy złe – pieczywo i mamy je w domu, to co z nim zrobić? Jest wiele pomysłów i to bardzo prostych. Z czerstwego pieczywa możemy przygotować zupełnie nowe dania a także uruchomić swoją kreatywność i wymyślić coś zupełnie innego.

    Sama Katarzyna Bosacka przedstawiła kilka propozycji, które można wykonać w wersji podstawowej, lub zmodyfikować na swój użytek i stworzyć nowe warianty.

    Czytaj także: Katarzyna BOSACKA kupiła SYNOWI „cukierki” na URODZINY! Nie zgadniesz, jakiej FIRMY były te słodkości!

     

    Co zatem zrobić z czerstwych bułek lub chleba?

    • najprostsze rozwiązanie to pokroić w kostkę i zrobić grzanki na patelni – idealne do zupy czy sałatki – zamiast makaronu, ryżu czy klusek; grzanki możemy także wzbogacić przyprawami – np. dodać bazylię czy czosnek
    • z czerstwego chleba możemy też zrobić „chipsy” (na patelni lub w piekarniku) i podać np. z hummusem czy z dipem jogurtowym – może nasze dzieci polubią ten zdrowy wariant niezdrowej przekąski; także te „chipsy” warto aromatyzować ulubionymi przyprawami
    • grzanki z masłem i serem pieczone w piekarniku – najprostsza rzecz, a jaka smaczna! I przy okazji można wykorzystać także inne resztki z lodówki np. podeschnięty ser, czy przejrzałe pomidory
    • jajko w gniazdku – okrawamy górę bułki, wydrążamy i do środka dodajemy jajko, a do tego ser żółty, pomidory, wędlinę i zapiekamy – to może być bardzo elegancki dodatek np. do zupy – krem

     

    Więcej na nagraniu poniżej.

     

     

    fot. you tube

    chipsy chleb bułki bułka bułeczka czerstwe stare grzanki tosty dodatek jajko w gniazdku marnować pieczywo ponowne uzycie recycling recykling zdrowe
    Udostępnij. Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr Email

    Podobne artykuły

    Jak rozmawiać z dzieckiem o trudnych wydarzeniach światowych – wojny, kryzysy, migracje

    2025-03-28

    Jak radzić sobie z trudnymi pytaniami dzieci o śmierć, chorobę czy inne trudne tematy?

    2025-03-27

    Jak ograniczyć fast foody – Alternatywne przepisy na domowe, zdrowe wersje ulubionych dań

    2025-03-27

    Dieta eliminacyjna u dzieci – kiedy i jak bezpiecznie wprowadzać ograniczenia pokarmowe

    2025-03-27

    Jak radzić sobie z wybrednymi smakoszami? – Praktyczne techniki zachęcania dziecka do próbowania nowych potraw

    2025-03-27

    Jak zachęcić dziecko do picia wody?

    2025-03-26
    Odpowiedz Anuluj odpowiedź

    Nie przegap
    DZIECKO

    Wychowanie przez sztukę – jak muzyka, teatr i plastyka kształtują osobowość dziecka?

    Wyobraź sobie przedszkolaka, który z namaszczeniem maluje słoneczko o pięciu oczach. Albo ucznia, który po…

    Jak rozmawiać z dzieckiem o trudnych wydarzeniach światowych – wojny, kryzysy, migracje

    2025-03-28

    Dzień Żelków – słodkie szaleństwo, na które dziś możesz sobie pozwolić

    2025-03-28

    Jak radzić sobie z trudnymi pytaniami dzieci o śmierć, chorobę czy inne trudne tematy?

    2025-03-27
    Społeczności
    • Facebook
    • Twitter
    Ostatnie wiadomości

    Wychowanie przez sztukę – jak muzyka, teatr i plastyka kształtują osobowość dziecka?

    2025-03-28

    Jak rozmawiać z dzieckiem o trudnych wydarzeniach światowych – wojny, kryzysy, migracje

    2025-03-28

    Dzień Żelków – słodkie szaleństwo, na które dziś możesz sobie pozwolić

    2025-03-28

    Jak radzić sobie z trudnymi pytaniami dzieci o śmierć, chorobę czy inne trudne tematy?

    2025-03-27
    Facebook X (Twitter)
    • Strona główna
    • Polityka prywatności
    © 2025 https://dzieckoifigura.pl

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.