Wybierasz się na ZAKUPY? Katarzyna BOSACKA radzi: Jak NIE marnować PIECZYWA?

Odkąd Polacy stali się bogatsi, „nauczyli” się też jak marnować jedzenie.

Wyrzucamy różne produkty: zwiędłe warzywa, przeterminowany nabiał czy stare pieczywo. Ale jak go nie marnować, podpowiada Katarzyna Bosacka w najnowszym odcinku EkoBosacka.

Na początek wcale nie będzie o tym, co zrobić z czerstwym chlebem czy bułką. Dlatego, że cała sprawa zaczyna się od zakupów! Otóż jeśli kupimy pieczywo w supermarkecie, które jest pieczone z mrożonek na miejscu, to jest ono słabej jakości. Co prawda pięknie pachnie, ale na drugi dzień jest twarde bądź się kruszy. I takie, bez żalu wyrzucamy, bądź dajemy ptakom. Zatem pierwszym krokiem są zakupy w dobrej piekarni. Pieczywo powinno być prawdziwe – wypiekane na bieżąco na dobrej mące, i zakwasie bądź drożdżach.

 

Jeśli jednak kupiliśmy – dobre czy złe – pieczywo i mamy je w domu, to co z nim zrobić? Jest wiele pomysłów i to bardzo prostych. Z czerstwego pieczywa możemy przygotować zupełnie nowe dania a także uruchomić swoją kreatywność i wymyślić coś zupełnie innego.

Sama Katarzyna Bosacka przedstawiła kilka propozycji, które można wykonać w wersji podstawowej, lub zmodyfikować na swój użytek i stworzyć nowe warianty.

Czytaj także: Katarzyna BOSACKA kupiła SYNOWI „cukierki” na URODZINY! Nie zgadniesz, jakiej FIRMY były te słodkości!

 

Co zatem zrobić z czerstwych bułek lub chleba?

  • najprostsze rozwiązanie to pokroić w kostkę i zrobić grzanki na patelni – idealne do zupy czy sałatki – zamiast makaronu, ryżu czy klusek; grzanki możemy także wzbogacić przyprawami – np. dodać bazylię czy czosnek
  • z czerstwego chleba możemy też zrobić „chipsy” (na patelni lub w piekarniku) i podać np. z hummusem czy z dipem jogurtowym – może nasze dzieci polubią ten zdrowy wariant niezdrowej przekąski; także te „chipsy” warto aromatyzować ulubionymi przyprawami
  • grzanki z masłem i serem pieczone w piekarniku – najprostsza rzecz, a jaka smaczna! I przy okazji można wykorzystać także inne resztki z lodówki np. podeschnięty ser, czy przejrzałe pomidory
  • jajko w gniazdku – okrawamy górę bułki, wydrążamy i do środka dodajemy jajko, a do tego ser żółty, pomidory, wędlinę i zapiekamy – to może być bardzo elegancki dodatek np. do zupy – krem

 

Więcej na nagraniu poniżej.

 

 

fot. you tube

Komentarze

Komentarze