Znajdź rybę bez metali ciężkich i jedz zdrowo w ciąży!

Mówi się ,że jedzenie ryb gdy jesteś w ciąży dobrze wpłynie zarówno na mamę i malucha. Jednocześnie coraz częściej słyszy się ,że ryby zawierają rtęć , ołów i toksyny. Jak to w końcu jest w tymi rybami ?

 

Zanieczyszczone morza

Ryby , które żyją w coraz bardziej zanieczyszczonych morzach zawierają szkodliwe metale, takie jak : rtęć, kadm,ołów, cynk i miedź. Spożywanie takich ryb może być szczególnie niebezpieczne w ciąży. Kobiety powinny uważać przede wszystkim na rtęć, która z przewodu pokarmowego wchłania się do krwi. Może przeniknąć przez łożysko do płodu.

Poważne konsekwencje

Skutkiem działania rtęci mogą być poważne komplikacje neurologiczne, takie jak niedorozwój umysłowy, uszkodzenie wzroku i słuchu. A przecież żadna mama nie chce narażać na niebezpieczeństwo swoje dziecko. Ciężarne chcą jeść ryby żeby dostarczyć odżywczych składników. Jak więc robić to bezpiecznie ?

Zakazane ryby czyli miecznik, rekin, tuńczyk

Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności wydał zalecenie niespożywania przez kobiety ciężarne ryb , które są bardzo zatrute rtęcią. Są to miecznik, rekin i tuńczyk. Na szczęście w Polsce gatunki te nie są zbyt popularne. Najwięcej ryb jest też w rybach, które długo żyją. Zalicza się do nich tuńczyk.

Uważaj na łososia

Jeśli łosoś żyje w zanieczyszczonych rtęcią wodach, np. w Bałtyku to kumuluje w sobie szkodliwe substancje. Oprócz rtęci może zawierać szkodliwe dioksyny. Lekarze zalecają żeby kobiety w ciąży jadły najwyżej 100g. łososia tygodniowo.

Skażone ryby z hodowli

W 2004 roku amerykańscy naukowcy przebadali zawartość szkodliwych substancji w łososiach wolno żyjących i hodowlanych. Okazało się,że najbardziej skażony dziki łosoś jest dużo lepszy od tego hodowlanego. Zawierał on wysoki poziom szkodliwych toksyn.

Ryby jedzone w Polsce

Z ryb lubianych w Polsce najwięcej rtęci zawiera ryba maślana , poza tym okoń, węgorz, płoć i dorsz.

Ryby bez rtęci

Najmniej rtęci zawierają krewetki, małże,ostrygi , śledzie i świeży łosoś. Z ryb słodkowodnych warto jeść pstrąga i karpia. Spożycie ryb poprawia pracę mózgu, dobrze wpływa na serce i zapobiega nowotworom. Zatem smacznego !

źródło: mjakmama24.pl

zdjęcie: pexels.com

Komentarze

Komentarze