Close Menu
    Ostatnie wiadomości

    Jak rozmawiać z dzieckiem o trudnych wydarzeniach światowych – wojny, kryzysy, migracje

    2025-03-28

    Jak radzić sobie z trudnymi pytaniami dzieci o śmierć, chorobę czy inne trudne tematy?

    2025-03-27

    Rodzicielskie wypalenie – jak rozpoznać objawy i gdzie szukać pomocy w 2025 roku

    2025-03-27
    Facebook X (Twitter) Instagram
    Dzieje się!
    • Wychowanie przez sztukę – jak muzyka, teatr i plastyka kształtują osobowość dziecka?
    • Jak rozmawiać z dzieckiem o trudnych wydarzeniach światowych – wojny, kryzysy, migracje
    • Dzień Żelków – słodkie szaleństwo, na które dziś możesz sobie pozwolić
    • Jak radzić sobie z trudnymi pytaniami dzieci o śmierć, chorobę czy inne trudne tematy?
    • Rodzicielskie wypalenie – jak rozpoznać objawy i gdzie szukać pomocy w 2025 roku
    • Jak ograniczyć fast foody – Alternatywne przepisy na domowe, zdrowe wersje ulubionych dań
    • Jak rozmawiać z nastolatkiem, który zamyka się w sobie?
    • Dieta eliminacyjna u dzieci – kiedy i jak bezpiecznie wprowadzać ograniczenia pokarmowe
    Facebook X (Twitter)
    Dziecko i Figura
    • Strona główna
    • DZIECKO
    • Zdrowie
    • Mama i tata
    • Ciąża
    • Żywienie
    • Kontakt
    Dziecko i Figura
    Strona główna»Główna»Zostań MISTRZEM domowej cukierni. Oto kilka WSKAZÓWEK na UDANE WYPIEKI!
    Główna

    Zostań MISTRZEM domowej cukierni. Oto kilka WSKAZÓWEK na UDANE WYPIEKI!

    Dziennikarz Dziecko i FiguraDziennikarz Dziecko i Figura2018-12-202 minuty czytania
    Facebook Twitter LinkedIn Telegram Pinterest Tumblr Reddit Email
    Udostępnij
    Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Email

    By ciasto rosło jak na drożdżach… wystarczy do niego dodać spulchniacz. I niekoniecznie drożdże, bo na rynku jest wybór tych środków. Zobacz który kiedy najlepiej użyć.

    Wybór środka spulchniającego zwykle podyktowany jest rodzajem ciasta. Ale pod uwagę można też wziąć inne zalety i wady tych dodatków.

    DROŻDŻE

    • Warto wiedzieć: Ciasta i bułki z ich dodatkiem są wyjątkowo puszyste i mają charakterystyczny smak. Należy je jeść po wystudzeniu. Dla niektórych mimo to są ciężkostrawne.
    • Jak stosować: Do wypieków można dodawać zamiennie drożdże świeże lub instant – drożdży suszonych używamy 1/3 – 1/2 w stosunku do zalecanej masy drożdży świeżych. Drożdże świeże przed dodaniem do ciasta należy pobudzić do pracy mieszające je z ciepłym (nie gorącym) mlekiem lub wodą i pozostawiając do wyrośnięcia. Drożdże instant wystarczy wymieszać z sypkimi składnikami. Przygotowanie rozczynu zaleca się jedynie w przypadku ciast z dużą ilością bakalii.

    Świeże drożdże trzymane w lodówce zachowują swą moc ok. 6 dni.

    Na każde 50 dag mąki dodaje się 3-7 dag drożdży świeżych.

     

    PROSZEK DO PIECZENIA

    • Warto wiedzieć: Stanowi połączenie sody oczyszczonej oraz składnika kwasowego potrzebnego do uaktywnienia tej pierwszej. Dodaje się go głównie do ciast ucieranych. Stosowany w nadmiarze może być wyczuwalny.
    • Jak stosować: Proszek należy wymieszać z mąką i przesiać. Zaczyna działać w połączeniu w płynem w podwyższonej temperaturze. Ciasta ucierane pieczemy od razu po wymieszaniu w ok. 180 st. C.

    SODA OCZYSZCZONA

    • Warto wiedzieć: Wodorowęglan sodu stosuje się do ciast piernikowych, które zawierają składniki o kwaśnym odczynie niezbędne do jego aktywacji (np. miód, ocet, sok owocowy, jogurt). Powoduje ciemnienie wypieków, a nadmiar daje nieprzyjemny posmak.
    • Jak stosować: Przed dodaniem do ciasta warto rozpuścić ją w płynie. Ciasto zaczynamy piec w 180 st. C.

    AMONIAK

    • Warto wiedzieć: Kwaśny węglan amonu nada lekkości np. ciastkom. W czasie pieczenia całkowicie się rozkłada i jest niewyczuwalny w gotowym wyrobie.
    • Jak stosować: Na 50 dag mąki dodaje się 2 łyżeczki amoniaku – należy go rozpuścić w ciepłym płynie. Ciasto może chwilę postać, bo amoniak nie traci mocy.

     

     

    KB
    Zdjęcia: pixabay

    ciasto drożdże gotowanie placek
    Udostępnij. Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr Email

    Podobne artykuły

    Jak ograniczyć fast foody – Alternatywne przepisy na domowe, zdrowe wersje ulubionych dań

    2025-03-27

    Dieta eliminacyjna u dzieci – kiedy i jak bezpiecznie wprowadzać ograniczenia pokarmowe

    2025-03-27

    Jak radzić sobie z wybrednymi smakoszami? – Praktyczne techniki zachęcania dziecka do próbowania nowych potraw

    2025-03-27

    Jak zachęcić dziecko do picia wody?

    2025-03-26

    Pomysły na zdrowe wegetariańskie przekąski do szkoły dla dziecka

    2025-03-26

    Czy kara to skuteczna metoda wychowawcza? Alternatywne podejścia

    2025-03-24
    Odpowiedz Anuluj odpowiedź

    Nie przegap
    DZIECKO

    Wychowanie przez sztukę – jak muzyka, teatr i plastyka kształtują osobowość dziecka?

    Wyobraź sobie przedszkolaka, który z namaszczeniem maluje słoneczko o pięciu oczach. Albo ucznia, który po…

    Jak rozmawiać z dzieckiem o trudnych wydarzeniach światowych – wojny, kryzysy, migracje

    2025-03-28

    Dzień Żelków – słodkie szaleństwo, na które dziś możesz sobie pozwolić

    2025-03-28

    Jak radzić sobie z trudnymi pytaniami dzieci o śmierć, chorobę czy inne trudne tematy?

    2025-03-27
    Społeczności
    • Facebook
    • Twitter
    Ostatnie wiadomości

    Wychowanie przez sztukę – jak muzyka, teatr i plastyka kształtują osobowość dziecka?

    2025-03-28

    Jak rozmawiać z dzieckiem o trudnych wydarzeniach światowych – wojny, kryzysy, migracje

    2025-03-28

    Dzień Żelków – słodkie szaleństwo, na które dziś możesz sobie pozwolić

    2025-03-28

    Jak radzić sobie z trudnymi pytaniami dzieci o śmierć, chorobę czy inne trudne tematy?

    2025-03-27
    Facebook X (Twitter)
    • Strona główna
    • Polityka prywatności
    © 2025 https://dzieckoifigura.pl

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.