3 proste przepisy na zdrowe MUFFINKI!

Muffinki to słodkie przekąski, które uwielbiają nie tylko najmłodsi. Zazwyczaj zawierają jednak dużo cukru i bardzo wysokokaloryczne. Na szczęście w łatwy sposób można przyrządzić ich zdrowe odpowiedniki. Oto 3 proste przepisy na muffinki, które możesz jeść na diecie.

unsplash.com

Muffinki z czekoladą

Co potrzebujesz?

1 jajko

125 g białego chudego sera

25 g serka mascarpone

100 g mąki migdałowej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1/3 łyżeczki stewii

25 g gorzkiej czekolady

Sposób przygotowania

Zmiksuj jajko z twarogiem i serkiem masacarpone. Do powstałej masy dodaj mąkę, proszek do pieczenia i stewię. Wszystko dobrze wymieszaj. Gorzką czekoladę pokrój na małe kosteczki i połącz z masą, a całość przełóż do foremek na muffinki do 2/3 wysokości. Piec w temperaturze 200°C przez 15-20 minut. Po ostudzeniu przykryj, by nie wyschły. Przechowuj w lodówce.

Muffinki z brokułami

Co potrzebujesz?

2 jajka

sól kamienna, morska lub himalajska

pieprz

60 ml mleka

1 różyczka brokułu (30 g)

40 g czerwonej papryki

20 g cebuli

2  łyżki twardego sera typu parmezan lub cheddar

2 łyżki otrąb owsianych

Sposób przygotowania

Jajka, sól, pieprz i mleko dobrze wymieszaj. Drobno posiekaj brokuł, paprykę pokrój w kostkę. Cebulę pokrój w cienkie piórka i przepołów. Na tarce o grubych oczkach zetrzyj ser. Składniki wymieszać i przelać masę do papierowych papilotek do 2/3 wysokości, a następnie umieścić je w silikonowych lub metalowych foremkach na muffinki. Piec  w temperaturze 190°C przez 20 minut.

Muffinki owsiano-malinowe

Co potrzebujesz?

120 g mąki owsianej

1//2 łyżeczki proszku do pieczenia

1/3 łyżeczki stewii w proszku

1 łyżka otrąb owsianych

1 łyżka syropu klonowego

40 ml mleka

60 g jogurtu naturalnego

1 jajko

20 g roztopionego i przestudzonego masła

3 łyżki świeżych lub mrożonych malin

Sposób przygotowania

Wymieszać składniki suche, dodać do nich syrop klonowy, masło, mleko, jogurt i jajka i zmiksować. Maliny delikatnie połączyć z masą. Nakładać do papilotek do 2/3 wysokości.  Piec w temperaturze 180°C przez około 15 minut.

Zobacz również: 4 proste przepisy na zdrowe zamienniki słodyczy BEZ PIECZENIA!

 

Źródło: J. Bator, Zamień chemię na energię

Komentarze

Komentarze