4 proste przepisy na zdrowe zamienniki słodyczy BEZ PIECZENIA!

Nierzadko dieta kończy się w chwili, kiedy pokusa na zjedzenie ulubionych słodyczy jest zbyt silna. Można temu zapobiec! Oto 4 proste przepisy na zdrowe zamienniki słodyczy bez pieczenia. Te przekąski to prawdziwe bomby energetyczne!

unsplash.com

Baton z migdałami

Składniki

60 g oleju kokosowego

1 łyżeczka miodu

1 łyżeczka syropu klonowego

25 g zmielonego siemienia lnianego

1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

60 g masła migdałowego

szczypta soli morskiej, himalajskiej lub kamiennej

140 g migdałów

25 g suszonej żurawiny

15 g płatków kokosowych

Sposób przyrządzania

Olej kokosowy roztopić i lekko przestudzić. Miód, syrop klonowy, siemię lniane,  ekstrakt waniliowy, masło i sól zmiksować. Następnie rozdrobnić migdały, płatki kokosowe i żurawinę. Wszystkie składniki połączyć i przełożyć do formy o wymiarach 15 cm na 15 cm, wyścielonej papierem do pieczenia. Całość docisnąć i schłodzić w lodówce. Gdy masa stężeje, kroić w prostokąty.

Rafaello

Składniki

200 g mąki migdałowej

4 łyżki mleka

3 łyżki miodu (30 g)

4 łyżki wiórków kokosowych

dodatkowo 12 sztuk migdałów blanszowanych

trochę wody

Sposób przyrządzania

Mleko, miód i mąkę połączyć. Łyżką nabrać porcję masy, do środka włożyć migdał i uformować kulkę. Zwilżyć kulkę odrobiną wody i obtoczyć w wiórkach kokosowych. Rafaello przechowywać w lodówce. Można zamrozić.

Czekoladowo – bakaliowy batonik

Składniki

50 g gorzkiej czekolady

10 g orzechów laskowych

10 g pestek dyni

5 g płatków kokosowych

5 g pistacji

Sposób przyrządzania

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Na suchej patelni podprażyć orzechy, a następnie zawinąć w ręcznik papierowy i pocierać, by opadły z nich skórki. Orzechy, dynię, pistacje i płatki lekko rozdrobnić i połączyć z czekoladą. Uzyskaną masę przelać do innego naczynia. Schłodzić w lodówce. Gdy stężeje – kroić. Aby bakalie były widoczne na batoniku, należy ich część wysypać na dno naczynia, a pozostałe wymieszać z czekoladą i wtedy przelać do formy.

Kulki orzechowo – lniane

Składniki

55-60 g siemienia lnianego

30 g płatków kokosowych

80 g masła orzechowego

30 g miodu

Sposób przyrządzania

Siemię zemleć na mąkę, a płatki kokosowe rozdrobnić. Masło orzechowe połączyć widelcem z miodem, siemieniem i płatkami kokosowymi. Uformowane kulki schłodzić w lodówce. Kulki można mrozić. Skład kulek można wzbogacić kawałkami czekolady, żurawiną lub orzechami.

 

Źródło: Bator J., Zamień chemię na energię. Zdrowie i siła na wynos.

Komentarze

Komentarze