Brzoskwinie i morele. Kto powinien ich unikać?

Brzoskwinie i morele są bardzo smaczne i zdrowe, ale nie należy z nimi przesadzać, zwłaszcza jeśli mamy nadwagę. Dietetyk Inna Kononenko określiła maksymalną ilość brzoskwiń i moreli, jaką można zjeść w ciągu dnia.

Dzienna porcja tych owoców nie powinna przekraczać…

Zdaniem ekspertki, z uwagi na fakt, że zawartość kalorii w tych owocach wynosi około 45 kilokalorii na 100 gramów, dzienna porcja nie powinna przekraczać 200-300 gramów. Przejadanie się może prowadzić do zwiększenia masy ciała.

Czytaj też: Figi – wspaniałe owoce, które warto włączyć do swojej diety

morele
Pixabay

Nie powinni ich jeść chorzy na cukrzycę

Kononenko zaznaczyła, że moreli i brzoskwiń nie powinni jeść chorzy na cukrzycę oraz osoby z wysoką kwasowością żołądka czy z nadwagą. Owoce te stanowią również zagrożenie dla osób z zaostrzeniem chorób żołądkowo-jelitowych, zapaleniem trzustki i zapaleniem żołądka.

Korzyści zdrowotne brzoskwiń i moreli

Komentarze

Komentarze