Dieta dla oczu – co jeść, by polepszyć wzrok?
Dbanie o wzrok nie tylko wiąże się z wizytami u okulisty, badaniami oczu i noszeniem odpowiednich okularów. Jak dbać o wzrok za pomocą diety? Jakie produkty wybierać?
Witamina A
Jest to wyjątkowo ważna witamina, której systematyczne stosowanie pomoże zadbać o nasz wzrok. Pozytywnie działa na funkcjonowanie fotoreceptorów siatkówki oka, które odpowiedzialne są za widzenie w ciągu dnia i w nocy. Regularne spożywanie witaminy A zmniejsza ryzyko wystąpienia zwyrodnienia plamki żółtej oka i kurzej ślepoty. By zapewnić organizmowi odpowiedni poziom witaminy A, należy spożywać beta-karoten, który przekształca się w organizmie w witaminę A. Warto uzupełnić dietę o:
- marchewkę,
- pomidory,
- szpinak,
- brokuły,
- dynię,
- paprykę czerwoną,
- szczaw,
- mango,
- papaję,
- morele.
Kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6
Na nasze oczy pozytywnie działają również kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6. Uzupełnić je można dietą bogatą w ryby i oleje roślinne. Kwasy te łagodzą objawy suchego oka i chronią przed schorzeniami takimi jak jaskra. Najwięcej kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6 znajduje się w:
- oleju lnianym,
- oleju słonecznikowym,
- oleju rzepakowym,
- oleju sojowym,
- łososiu,
- tuńczyku,
- makreli,
- siemieniu lnianym,
- orzechach.
Witamina C
W diecie dla zdrowych oczu nie może zabraknąć witaminy C, która odpowiedzialna jest za proces fotosyntezy kolagenu, który odpowiada za trwałość naczyń krwionośnych oka. Niedobory witaminy C mogą doprowadzić do wylewu podspojówkowego. Dieta bogata w witaminę C powinna zawierać przede wszystkim:
- cytrusy,
- ziemniaki,
- porzeczki,
- kiwi,
- winogrona.
Minerały dobre na wzrok
Warto zwrócić uwagę na minerały, które pozytywnie wpływają na zdrowie naszych oczu. Są to przede wszystkim cynk, miedź, mangan i selen. Cynk odgrywa tu szczególną rolę – odpowiada za wytwarzanie światłoczułego barwnika występującego w narządzie wzroku – rodopsyny, który odpowiedzialny jest za zwiększanie działania enzymów redukujących wolne rodniki. W eliminacji wolnych rodników ważną funkcje odgrywają także selen, mangan i miedź. Dodatkowo miedź zwiększa trwałość naczyń krwionośnych oka. By dostarczyć te minerały organizmowi warto spożywać bogate w cynk nasiona strączkowe, ryby, groch, owoce morza i fasole, a także bogate w selen orzechy i kukurydzę. Więcej o diecie bogatej w cynk przeczytasz tutaj, a o działaniu selenu tutaj.
Źródło: czasnawzrok.pl