Dieta dla oczu – co jeść, by polepszyć wzrok?

Dbanie o wzrok nie tylko wiąże się z wizytami u okulisty, badaniami oczu i noszeniem odpowiednich okularów. Jak dbać o wzrok za pomocą diety? Jakie produkty wybierać?

unsplash.com

Witamina A

Jest to wyjątkowo ważna witamina, której systematyczne stosowanie pomoże zadbać o nasz wzrok. Pozytywnie działa na funkcjonowanie fotoreceptorów siatkówki oka, które odpowiedzialne są za widzenie w ciągu dnia i w nocy. Regularne spożywanie witaminy A zmniejsza ryzyko wystąpienia zwyrodnienia plamki żółtej oka i kurzej ślepoty. By zapewnić organizmowi odpowiedni poziom witaminy A, należy spożywać  beta-karoten, który przekształca się w organizmie w witaminę A. Warto uzupełnić dietę o:

  • marchewkę,
  • pomidory,
  • szpinak,
  • brokuły,
  • dynię,
  • paprykę czerwoną,
  • szczaw,
  • mango,
  • papaję,
  • morele.

Kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6

Na nasze oczy pozytywnie działają również kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6. Uzupełnić je można dietą bogatą w ryby i oleje roślinne. Kwasy te łagodzą objawy suchego oka i chronią przed schorzeniami takimi jak jaskra. Najwięcej kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6 znajduje się w:

  • oleju lnianym,
  • oleju słonecznikowym,
  • oleju rzepakowym,
  • oleju sojowym,
  • łososiu,
  • tuńczyku,
  • makreli,
  • siemieniu lnianym,
  • orzechach.

Witamina C

W diecie dla zdrowych oczu nie może zabraknąć witaminy C, która odpowiedzialna jest za proces fotosyntezy kolagenu, który odpowiada za trwałość naczyń krwionośnych oka. Niedobory witaminy C mogą doprowadzić do wylewu podspojówkowego.  Dieta bogata w witaminę C powinna zawierać przede wszystkim:

  • cytrusy,
  • ziemniaki,
  • porzeczki,
  • kiwi,
  • winogrona.

Minerały dobre na wzrok

Warto zwrócić uwagę na minerały, które pozytywnie wpływają na zdrowie naszych oczu. Są to przede wszystkim cynk, miedź, mangan i selen. Cynk odgrywa tu szczególną rolę – odpowiada za wytwarzanie światłoczułego barwnika występującego w narządzie wzroku – rodopsyny, który odpowiedzialny jest za zwiększanie działania enzymów redukujących wolne rodniki.  W eliminacji wolnych rodników ważną funkcje odgrywają także selen, mangan i miedź. Dodatkowo miedź zwiększa trwałość naczyń krwionośnych oka.  By dostarczyć te minerały organizmowi warto spożywać bogate w cynk nasiona strączkowe, ryby, groch, owoce morza i fasole, a także bogate w selen orzechy i kukurydzę. Więcej o diecie bogatej w cynk przeczytasz tutaj, a o działaniu selenu tutaj.

 

Źródło: czasnawzrok.pl

Komentarze

Komentarze