Niebezpieczny i zbawczy SELEN. Jak suplementować selen, by działał dobroczynnie?

Przez lata selen uważany był jedynie za truciznę – i rzeczywiście, w nieodpowiednich dawkach może szkodzić organizmowi. Pierwiastek zawiera też szereg dobroczynnych właściwości, a regularny poziom selenu w organizmie może przynieść wiele korzyści. Jak suplementować selen, by działał dobroczynnie, a nie szkodził? Jakie są zdrowotne właściwości pierwiastka?

Dlaczego nadmiar selenu jest niebezpieczny?

Dla zachowania zdrowia potrzebujemy zaledwie 0,00001 g selenu dziennie. Nadmiar tego pierwiastka może szkodzić układowi pokarmowemu, a także może powodować problemy z włosami, skórą i paznokciami. Oznakami nadmiaru selenu w organizmie są wymioty, zawroty głowy, bóle mięśni i głowy, dreszcze i znaczne zaczerwienienie twarzy. Spożycie zbyt dużej dawki selenu może być silnie toksyczne. Ważny jest umiar w suplementowaniu tego pierwiastka.

Selen a serce

Selen jest antyoksydantem i odgrywa niezwykle ważną rolę w procesie utrzymania w zdrowiu serca i unikania chorób układu krążenia. Selen jest niezbędnie potrzebny w pracy mięśnia sercowego i naczyń krwionośnych. Według badań, w rejonach gdzie występuje mało selenu, zaobserwowano więcej chorób na tle krążeniowym, niż w miejscach, gdzie pierwiastek obficie występuje w glebach i roślinach. Selen chroni serce przed rozwojem niebezpiecznych chorób, np. miażdżycy.

Selen a układ odpornościowy

Selen zmusza organizm do wytwarzania ciał odpornościowych w wypadku zagrożenia i infekcji, a także większa odporność organizmu na infekcje.

Selen jest przeciwgrzybiczny

Selen zatrzymuje aflatoksyny i tym samym chroni komórki przed rakotwórczym działaniem tych trucizn, a ponadto wpływa niszcząco na pleśnie, które je produkują. Selen potrzebny jest do prawidłowego działania enzymów i ochrony komórek przed wolnymi rodnikami.

Selen a tarczyca

Odpowiedni poziom selenu w diecie zapewnia prawidłowe funkcjonowanie pracy tarczycy. Jego niedobór jest związany z chorobami takimi jak Hashimoto.

Selen w diecie

Jak się odżywiać, by dostarczać ten pierwiastek organizmowi w optymalnych dawkach, tzn. nie za wiele i nie za mało? Największymi zabójcami selenu są produkty bogate w węglowodany, na przykład słodkie ciasta i słodzone wypieki zbożowe. Unikając cukru – zdobywamy selen. W obecności węglowodanów staje się on w naszym organizmie nieprzyswajalny, czyli bezużyteczny. Dużą ilość selenu możemy znaleźć w produktach z pełnego przemiału ziaren, w produktach nierafinowanych i niesłodzonych, a przede wszystkim w soli morskiej i jej odpowiednika – soli kopalnej. Kolejnym źródłem selenu są jaja, otręby pszenne, kiełki pszenicy, ziarna kukurydzy, pomidory, drożdże piwowarskie, grzyby, czosnek i pieczywo razowe. Warto uzupełnić dietę także w orzechy brazylijskie, które zawierają dużą dawkę selenu. Pierwiastek znajdziemy także w mięsie i rybach takich jak łosoś lub tuńczyk.

Chcesz wzmocnić swój układ odpornościowy? Zobacz, w jaki sposób możesz poprawić swoją odporność – kliknij tutaj.

Komentarze

Komentarze