Jakie owoce jeść, a jakich unikać w ciąży?

Ciąża to szczególny czas w życiu każdej z nas. Dokonywanie zdrowych wyborów żywieniowych ma kluczowe znaczenie dla kobiet w ciąży i ich dzieci. Odpowiednio zrównoważona dieta zapewnia bowiem płodowi składniki odżywcze niezbędne do wzrostu i rozwoju.

Jakie owoce jeść, a jakich unikać w ciąży?

Większość kobiet jest świadoma, że ​​zdrowa dieta powinna zawierać dużo owoców, warzyw, produktów pełnoziarnistych, chudego białka i zdrowych tłuszczów.

Jakie są zalety jedzenia owoców podczas ciąży?

Oprócz wspierania rozwijającego się płodu, zwiększone spożycie witamin i minerałów może pomóc kobiecie w ciąży w utrzymaniu własnego ciała w jak najlepszej kondycji.

Spożywanie dużej ilości świeżych owoców w czasie ciąży może pomóc zapewnić zdrowie zarówno kobiecie, jak i dziecku. Świeże owoce zawierają wiele niezbędnych witamin i składników odżywczych, a także są dobrym źródłem błonnika.

Najlepsze owoce do spożycia w czasie ciąży

1. Morele

Zawierają:

  • witaminy A, C i E
  • wapń
  • żelazo
  • potas
  • beta karoten
  • fosfor
  • krzem

2. Pomarańcze

Pomarańcze są doskonałym źródłem:

  • kwasu foliowego
  • witaminy C
  • wody

Czytaj też: Figi – wspaniałe owoce, które warto włączyć do swojej diety

3. Mango

Mango jest bogate w witaminy A i C.

Jedna filiżanka posiekanego mango zapewnia 100% zalecanego dziennego spożycia witaminy C i ponad jedną trzecią zalecanego dziennego spożycia witaminy A.

4. Gruszki

Gruszki dostarczają wielu składników odżywczych, takich jak:

  • błonnik
  • potas
  • kwas foliowy

Uzyskanie dużej ilości błonnika w diecie ciążowej może pomóc złagodzić zaparcia, które są częstym objawem ciąży.

5. Granaty

Granaty mogą zapewnić kobietom w ciąży:

  • witaminę K
  • wapń
  • kwas foliowy
  • żelazo
  • białko
  • błonnik

Czy są jakieś owoce, których kobiety w ciąży nie powinny jeść?

Nie ma konkretnego owocu, którego kobiety w ciąży powinny unikać. Jednak ważne jest, aby kobiety zdawały sobie sprawę z wielkości porcji. Niektóre owoce mają wysoką zawartość cukru, a niektóre rodzaje owoców, takie jak soki i suszone owoce, często zawierają znacznie więcej cukru i kalorii niż ich świeże odpowiedniki.

Źródło: Medicalnewstoday.com

Zdjęcie: Pixabay

Komentarze

Komentarze