Niezwykłe właściwości kiwi! Owoc ten może sprawić, że…

Od wzmacniania odporności, przez ochronę wzroku, po kontrolę ciśnienia krwi. Owoc kiwi ma wiele korzyści, o których powinna wiedzieć każda z nas.

Dlaczego warto jeść kiwi?

Owoce kiwi są nie tylko pyszne, ale i bardzo zdrowe! Kiwi to małe owoce, które są pełne składników odżywczych, takich jak witamina C, witamina K, witamina E, kwas foliowy i potas. Mają także dużo przeciwutleniaczy i są dobrym źródłem błonnika.

owoce
Unsplash

Czytaj też: Oto 10 owoców o właściwościach leczniczych!

Jak wykazały badania, kiwi:

  1. Może pomóc w leczeniu astmy. Uważa się, że duża ilość witaminy C i przeciwutleniaczy zawartych w kiwi, może faktycznie pomóc w leczeniu osób z astmą.
  2. Wspomaga trawienie. Kiwi mają dużo błonnika, który jest dobry dla trawienia. Zawierają również enzym proteolityczny zwany aktydynidyną, który może pomóc w rozkładzie białka.
  3. Wzmacnia układ odpornościowy. Kiwi są bogate w składniki odżywcze i są pełne witaminy C. Zaledwie 1 szklanka kiwi zapewnia około 273 procent zalecanej dziennej wartości witaminy C. Witamina C jest niezbędnym składnikiem odżywczym, jeśli chodzi o wzmocnienie układu odpornościowego w celu zapobiegania chorobom. Jedno z badań wykazało, że kiwi może wspierać funkcje odpornościowe i zmniejszać prawdopodobieństwo zachorowania na przeziębienie lub grypę.
  4. Zmniejsza ryzyko wielu innych chorób. Stres oksydacyjny może spowodować uszkodzenie naszego DNA. Może to prowadzić do wielu problemów zdrowotnych. Jak wykazały badania, regularne spożywanie kiwi lub ekstraktu z kiwi, zmniejsza prawdopodobieństwo stresu oksydacyjnego.
  5. Może pomóc kontrolować wysokie ciśnienie krwi. Owoce kiwi mogą nie tylko wzmocnić nasz układ odpornościowy, ale także mogą nam pomóc kontrolować ciśnienie krwi.
  6. Zmniejsza krzepliwość krwi. Oprócz kontrolowania ciśnienia krwi, kiwi mogą także zmniejszać krzepliwość krwi. Badanie przeprowadzone na Uniwersytecie w Oslo wykazało, że spożywanie dwóch do trzech kiwi dziennie, znacznie zmniejsza ryzyko krzepnięcia krwi. Stwierdzono również, że owoce te zmniejszają ilość tłuszczu we krwi.
  7. Chroni przed utratą wzroku. Zwyrodnienie plamki żółtej jest główną przyczyną utraty wzroku, a kiwi mogą pomóc uchronić przed nim nasze oczy. Jedno z badań wykazało, że spożywanie trzech porcji owoców dziennie spowodowało, że zwyrodnienie plamki było zmniejszone o 36 procent, a wszystko to z uwagi na wysoki poziom zeaksantyny i luteiny w kiwi.

Czytaj też: Figi – wspaniałe owoce, które warto włączyć do swojej diety

owoce
Unsplash

Źródło: Healthline

Zdjęcia: Unsplash

Komentarze

Komentarze