Niezwykłe właściwości kiwi! Owoc ten może sprawić, że…
Od wzmacniania odporności, przez ochronę wzroku, po kontrolę ciśnienia krwi. Owoc kiwi ma wiele korzyści, o których powinna wiedzieć każda z nas.
Dlaczego warto jeść kiwi?
Owoce kiwi są nie tylko pyszne, ale i bardzo zdrowe! Kiwi to małe owoce, które są pełne składników odżywczych, takich jak witamina C, witamina K, witamina E, kwas foliowy i potas. Mają także dużo przeciwutleniaczy i są dobrym źródłem błonnika.
Czytaj też: Oto 10 owoców o właściwościach leczniczych!
Jak wykazały badania, kiwi:
- Może pomóc w leczeniu astmy. Uważa się, że duża ilość witaminy C i przeciwutleniaczy zawartych w kiwi, może faktycznie pomóc w leczeniu osób z astmą.
- Wspomaga trawienie. Kiwi mają dużo błonnika, który jest dobry dla trawienia. Zawierają również enzym proteolityczny zwany aktydynidyną, który może pomóc w rozkładzie białka.
- Wzmacnia układ odpornościowy. Kiwi są bogate w składniki odżywcze i są pełne witaminy C. Zaledwie 1 szklanka kiwi zapewnia około 273 procent zalecanej dziennej wartości witaminy C. Witamina C jest niezbędnym składnikiem odżywczym, jeśli chodzi o wzmocnienie układu odpornościowego w celu zapobiegania chorobom. Jedno z badań wykazało, że kiwi może wspierać funkcje odpornościowe i zmniejszać prawdopodobieństwo zachorowania na przeziębienie lub grypę.
- Zmniejsza ryzyko wielu innych chorób. Stres oksydacyjny może spowodować uszkodzenie naszego DNA. Może to prowadzić do wielu problemów zdrowotnych. Jak wykazały badania, regularne spożywanie kiwi lub ekstraktu z kiwi, zmniejsza prawdopodobieństwo stresu oksydacyjnego.
- Może pomóc kontrolować wysokie ciśnienie krwi. Owoce kiwi mogą nie tylko wzmocnić nasz układ odpornościowy, ale także mogą nam pomóc kontrolować ciśnienie krwi.
-
Zmniejsza krzepliwość krwi. Oprócz kontrolowania ciśnienia krwi, kiwi mogą także zmniejszać krzepliwość krwi. Badanie przeprowadzone na Uniwersytecie w Oslo wykazało, że spożywanie dwóch do trzech kiwi dziennie, znacznie zmniejsza ryzyko krzepnięcia krwi. Stwierdzono również, że owoce te zmniejszają ilość tłuszczu we krwi.
- Chroni przed utratą wzroku. Zwyrodnienie plamki żółtej jest główną przyczyną utraty wzroku, a kiwi mogą pomóc uchronić przed nim nasze oczy. Jedno z badań wykazało, że spożywanie trzech porcji owoców dziennie spowodowało, że zwyrodnienie plamki było zmniejszone o 36 procent, a wszystko to z uwagi na wysoki poziom zeaksantyny i luteiny w kiwi.
Czytaj też: Figi – wspaniałe owoce, które warto włączyć do swojej diety
Źródło: Healthline
Zdjęcia: Unsplash