POLSKA roślina pomagająca w walce z RAKIEM! Zapobiega również przeziębieniu i grypie! (FOTO)

Niestety zaczął się już okres jesienno-zimowy, czyli tzw. „sezon chorobowy”. Jest wiele sposobów, żeby zabezpieczyć się przed objawami przeziębienia i grypy. Jednym z nich może być polski owoc, który posiada wiele witaminy C oraz pomaga usuwać wolne rodniki, które są jedną z przyczyn nowotworów. Chodzi tu o popularną, choć ostatnio trochę zapomnianą pigwę.  

 

Pigwa jest bardzo często spotykana w polskich gospodarstwach. Okres dojrzewania rośliny przypada na wrzesień i październik. Owoc nie nadaje się do jedzenia na surowo, ale jest świetnym składnikiem dżemów, soków, nalewek i konfitur.

Pigwa zawiera potężną dawkę witaminy C, przez co wzmacnia nasz układ odpornościowy. Oprócz tego ma działanie przeciwbakteryjne oraz zawiera: wapń, potas, żelazo, miedź, fosfor i magnez.

Nasion pigwy używa się również w przypadku problemów gastrycznych takich jak zgaga, niestrawność, czy zapalenie przewodu pokarmowego. Spożywanie pigwy pomaga w pracy wątroby oraz zapobiega powstawaniu wolnych rodników, które są odpowiedzialne za nowotwory.

 

Źródło: zdrowyportal.org

Fot: pixabay

MB

Komentarze

Komentarze

Adam Rapacki

Kilka słów o mnie