Zobacz, co się stanie Z TWOIM ORGANIZMEM, GDY ZACZNIESZ CZĘŚCIEJ JEŚĆ RYBY!

Jedzenie ryb ma wiele pozytywnych skutków zdrowotnych. Poprawia metabolizm, jakość naszego snu, ogólny wygląd skóry, koncentrację. Okazuje się, że korzyści jest jeszcze więcej! Znajdziecie je poniżej.

Choroba autoimmunologiczna występuje u ludzi wówczas, gdy układ odpornościowy organizmu ulega dezorientacji i atakuje oraz niszczy zdrową tkankę ciała. Przykładem takiej choroby jest cukrzyca typu 1, w której układ odpornościowy atakuje komórki produkujące insulinę w trzustce. Przeprowadzono wiele badań, które udowodniły, że cukrzyca typu 1 występuje znacznie rzadziej u osób, które chętnie sięgają po ryby i zawarte w nich kwasy omega-3.

Ryby jako jedyny składnik diety powodują wzrost dobrego cholesterolu (HDL), a także zapobiegają rozwojowi cukrzycy typu 2.

Jedzenie ryb pomaga w profilaktyce miażdżycy, a także choroby niedokrwiennej serca. Spożywanie ich zmniejsza stężenie trójglicerydów we krwi, obniżają również ciśnienie krwi. To bardzo przydatna informacja dla osób, które borykają się z nadciśnieniem.

Ryba jest naturalnym źródłem witaminy D, która inaczej syntetyzowana jest tylko z promieni słonecznych. Wiele osób boryka się z niedoborem witaminy D, ponieważ większość swojego czasu spędzają oni w pomieszczeniach. Spożywanie ryb jest zatem zalecane osobom, które cierpią na niedobór witaminy D, dzięki której organizm wchłania inne składniki odżywcze.

Częste spożywanie ryb pozytywnie wpływa na stan naszego samopoczucia. Wszystko za sprawą kwasów omega-3, które zwiększają objętość istoty szarej w obszarach mózgu odpowiadających za nasze zachowanie i nastrój.

Zobacz też: Zacznij jeść codziennie KIWI! Nie uwierzysz, co się stanie później!

Źródło: akwatech.pl

Źródło zdjęcia: pixabay.com

 

Komentarze

Komentarze