Uważaj co jesz! Te produkty mogą Cię ZABIĆ!
Na świecie istnieje wiele produktów, które bez odpowiedniej obróbki mogą poważnie zaszkodzić naszemu zdrowiu. Niektóre naprawdę Was zdziwią!
- Pędy bambusa – często używane w kuchni azjatyckiej. Pamiętajcie aby zawsze porządnie je ugotować! Jedzone na surowo, zawierają toksynę, produkującą cyjanek w jelicie.
- Maniok – roślina ta pochodzi z Brazylii, znany jest także w postaci sproszkowanej tapoci. Jego przygtowanie nie jest takie proste. Maniok przed spożyciem powinien być namoczony i sfermentowany a dopiero potem ugotowany. Jedzenie go na surowo może mieć śmiertelne skutki! Dlaczego?Ponieważ maniok zawiera cyjanogenne glukozydy, które uwalniają cyjanowodór.
- Kurczak – najpopularniejsze mięso na naszych stołach, surowy kurczak podatny jest na bakterie salmonelli.
- Rozdymka – nigdy nie słyszeliście o niej? To japońska trująca ryba i ich narodowy przysmak. Spożycie rozdymki źle przyrządzonej może skutkować zatruciem, nawet śmiercią. Trucizna jaką zawiera w sobie Fugu, jest groźniejsza nawet od cyjanku! Ponadto kosztuje bardzo dużo. Większość ludzi chwali sobie jej smak.
- Czerwona fasola – pewnie Was to zdziwi ale czerwona fasola także może okazać się niebezpieczna. Należy odpowiednio podgrzać ją do wysokiej temperatury aby pozbyć się toksyn, które w niej występują. Inaczej wygląda sytuacja z fasolą w puszkach, jej gatunki są bezpieczne.
Bądźcie ostrożni i czujni prz obróbce kurczaka, a rybę rozdymkę jedzcie tylko sprawdzonych miejscach. Smacznego!